Het leven van vier olifanten in Mendoza Zoological Park in Argentinië staat op het punt drastisch te verbeteren. De dieren mogen hun betonnen verblijf binnenkort verruilen voor het eerste olifantenreservaat in Zuid-Amerika, Elephant Sanctuary in Brazilië.

 

olifanten
Het verblijf van de vier olifanten in de Mendoza dierentuin is volstrekt ongeschikt voor de dikhuiden | Foto: Global Sanctuary for Elephants

Olifanten Pocha, Guillermina, Kenia en Tami vertrekken binnenkort naar het nieuwe olifantenreservaat in Mato Grosso. Mendoza Zoological Park heeft hierover een afspraak gemaakt met het ministerie van Milieu. Tami is een bul, en met 46 jaar de oudste van het stel. Hij trad op in het circus tot hij in 1984 naar de dierentuin werd overgebracht. Hij is de vader van Guillermina van 18 jaar oud en de 43-jarige Pocha is haar moeder. Olifant Kenia is een Afrikaanse dame van 31 jaar en dus geen familie van de rest; haar achtergrond is onbekend. De vier dieren leven nu in een verblijf dat volstrekt ontoereikend voor ze is.

Global Sanctuary for Elephants geeft aan:

“Het verblijf van de Aziatische olifanten lijkt op een betonnen rattendoolhoof. De olifanten kunnen niet over de hoge muren kijken, ze zien alleen beton, steen en de lucht boven hun hoofd. Pocha strekt vaak haar slurf uit over de bovenkant van de muur, het is de enige manier om nog iets mee te krijgen van de wereld om haar heen.

Het is fenomenaal dat de nieuwe directeur van de Mendoza dierentuin zich gerealiseerd heeft dat de ruimte ongeschikt is en ermee akkoord gaat ze naar het reservaat te sturen. We kunnen er niet op wachten om de dieren de kans te geven een terrein buiten hun beperkte muren te laten onderzoeken.”

olifanten
Na overplaatsing naar het reservaat krijgen de olifanten een geweldige leefomgeving | Foto: Global Sanctuary for Elephants

Wellicht heb je eerder van deze dierentuin in Buenos Aires gehoord: ijsbeer Arturo leefde hier in deerniswekkende omstandigheden, in een te warm klimaat en een verblijf dat bij lange na niet aan zijn behoeften voldeed. Ondanks wereldwijd protest tegen de manier waarop Arturo leefde en oproepen om hem over te brengen naar een meer geschikte omgeving in Canada, overleed de ijsbeer afgelopen zomer.

Voor de olifanten neemt de zoo nu gelukkig een betere beslissing. Global Sanctuary for Elephants is bezig het terrein klaar te maken voor de vier dieren, met een apart verblijf voor de bul. Elephant Sanctuary Brazil wordt gerund door Scott Blais, mede-oprichter van het Elephant Sanctuary in het Amerikaanse Tennessee en oprichter van Global Sanctuary for Elephants. Het nieuwe reservaat in Brazilië ving in oktober de eerste twee olifanten op, Maia en Guida, en wil graag hulp bieden aan de zeker 50 olifanten op het continent die in slechte omstandigheden worden gehouden.

Bronnen: OneGreenPlanet, Global Sanctuary for Elephants ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde