Dit is het verhaal van Sam: een Akita uit Vietnam. Zijn oorspronkelijke eigenaar is Japanner en wilde graag een Japanse rashond, dus kocht hij Sam. Het dier bleek aan een ernstige auto-immuunziekte te lijden en werd na een jaar al achtergelaten. Het leven zat Sam niet mee toen zijn tweede eigenaar slecht voor hem zorgde en hij ook nog eens door een hondenrover werd gevangen om als maaltijd te eindigen. Wonder boven wonder kocht een echte dierenvriend Sam op tijd vrij.

Akita
Na 2 slechte eigenaren en een hondenrover is Akita Sam eindelijk gelukkig | Foto: Fight Dog Meat

Verlaten
Sams eigenaar wist toen hij de hond kocht al dat hij zelf niet lang in Vietnam zou blijven. En inderdaad, toen Sam pas één jaar oud was besloot de man om terug te gaan naar Japan, zonder Sam…

Ernstige oogziekte
Bij Sam was al op jonge leeftijd de auto-immuunziekte Vogt Koyanagai Harada vastgesteld; dit is een inwendige oogontsteking waarbij vooral het vaatvlies en het netvlies van beide ogen getroffen worden. Zonder behandeling kunnen de ogen zo veel schade oplopen, dat ze onherstelbaar slechtziend of zelfs blind worden. Sams eigenaar gaf zijn hond aan een lokale vriend die beloofde voor hem te zorgen. De vriend woonde maar zo’n 100 meter van de dierenkliniek af, maar bracht Sam welgeteld één keer naar de arts toe voor zorg, terwijl er dringend aangeraden werd vaker terug te komen voor de benodigde medicijnen.

Geen medische verzorging
Sams ziekte verspreidde zich snel omdat hij geen behandeling kreeg. Zijn nieuwe eigenaar sloot hem bijna de hele tijd op in een kleine kooi en liet hem er af en toe uit om hem, zonder nauwelijks iets te zien, rond te laten dwalen. Ook de rest van Sams lichaam was niet in geweldige conditie. Hij had knobbels op al zijn poten, in zijn neusgaten en aan de gehele binnenkant van zijn mond. Deze lieve hond leed ernstig.

Akita
Sam was gestolen door een hondenrover, voor de vleeshandel | Foto: Fight Dog Meat

Hondenslager
Het noodlot sloeg nog verder toe voor Sam: hij werd gevangen en opgesloten in een kooi van een hondenrover, klaar om tot een diner verwerkt te worden. Sams nieuwe eigenaar weigerde om het ‘losgeld’ van 131 dollar te betalen. Het boeide hem totaal niet dat Sam nu blind was, vreselijk veel pijn had en gedood zou worden door een hondenslager. Sam werd niet alleen verraden door zijn eerste eigenaar, maar ook zijn tweede eigenaar maakte er een potje van.

Net op tijd vrijgekocht
Gelukkig voor Sam was er een lichtpuntje aan het eind van de gitzwarte tunnel: een lokale Vietnamese dierenliefhebster betaalde zijn losgeld en bood Sam een warme mand voor de rest van zijn leven. Zijn nieuwe familie is stapelgek op hem en een bijzonder detail: de moeder van zijn nieuwe vrouwtje heeft precies dezelfde oogziekte, maar dan in de menselijke variant, dus begrijpt heel goed de noodzaak van medicijnen en zorg van een arts. Ondertussen is één van zijn ogen verwijderd en waarschijnlijk zal hij ook zijn andere oog verliezen, maar wat de toekomst voor Sam dan ook in petto heeft: hij heeft een liefdevol en veilig thuis.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen