Nederlanders zijn nuchtere huisdierbezitters, maar baasjes zijn wel erg dol op hun huisdier(en). Uit onderzoek is gebleken dat bij 85 procent van de Nederlandse gezinnen die in bezit zijn van een huisdier, het geliefde beestje een groot deel uitmaakt van het gezinsleven.

Katje op bed

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek werd gehouden in opdracht van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren). Meer dan 50 procent van de ondervraagden kan niet zonder zijn of haar huisdier. Veel huisdieren mogen van hun baasjes op de bank liggen en soms zelfs op bed. Ook hebben de dieren hun eigen speeltjes. Sommige huisdierbezitters zijn zo dol op hun huisdier dat er parfums worden aangeschaft of speciale uitlaat-tenten voor de hond, voor wanneer het buiten regent.

Nederlandse baasjes zijn nuchter

Volgens het LICG:

“Gelukkig blijken Nederlanders ondanks hun grote dierenliefde toch vooral nuchter te zijn. Het aanmaken van accounts voor social media, het mee uit eten nemen en cosmetische chirurgie voor huisdieren gaat meer dan drie kwart van de Nederlanders te ver. En dat is prima, een dier is geen mens en wil gewoon als een dier behandeld worden. Het is daarom ook belangrijk dat mensen zich goed oriënteren voordat ze een huisdier kopen en weten hoe ze het dier moeten verzorgen. Want in heel veel gevallen gaat het goed, maar soms gaat het ook fout”.

Campagne “Feit of fabel”

Er ontstaan namelijk regelmatig gezondheidsproblemen bij huisdieren, vooral omdat baasjes hun eigen kennis over het aanschaffen en verzorgen van dieren overschatten. Om mensen hier bewuster van te maken, startte het LICG op 5 april met de campagne “Feit of fabel”, waarin mensen aan de hand van prikkelende feiten en fabels hun eigen kennis over huisdieren kunnen testen.

De campagne eindigt met de Week van het Huisdier (van 12 t/m 20 mei 2012).

Bron ©PiepVandaag.nl Iris Doornbos