De noordelijke witte neushoorn heeft een gevoelige klap te verduren gekregen en gevreesd wordt dat de soort op korte termijn zou kunnen uitsterven. Er zijn er op dit moment nog maar vijf in leven.

noordelijke
Witte neushoorn | Foto: © Erwin Vermeulen

Neushoorns worden in een recordtempo afgeslacht door stropers en het gaat onverminderd door, ondanks vele initiatieven om de dieren te beschermen.

Voor de noordelijke witte neushoorns is de situatie schrijnend. Een natuurreservaat in Kenia liet een aantal dagen geleden weten dat Suni, een mannetje van 34 jaar, dood is gevonden. De levensverwachting is normaal gesproken een jaar of vijftig. Het is vooralsnog onduidelijk waar het dier aan is overleden. Suni werd in gevangenschap geboren en later uitgezet in het reservaat. Gehoopt werd dat de stier en de komst van nog drie andere noordelijke witte neushoorns zou leiden tot nakomelingen en versterking van de soort.

Een parkwachter van de Kenya Wildlife Service (KWS) zegt:

“We hopen dat de overgebleven dieren uiteindelijk toch nog kalfjes voortbrengen.”

De andere ondersoort van de witte neushoorn, de zuidelijke witte neushoorn, staat er beter voor, maar ook daar loert het gevaar van de slachtpartijen van stropers voor hun hoorn.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl