Deze foto is van een witte neushoornmoeder met jong in Hlane Royal National Park in Swaziland. De witte neushoorn is het grootste landdier na de olifanten en  heeft twee ondersoorten, de Zuidelijke en de Noordelijke.

witte neushoorn
Witte neushoorn | Foto: © Erwin Vermeulen

De Noordelijke witte neushoorn is een van de zeldzaamste dieren op aarde. De laatste in het wild leefden in het afgelegen nationale park  Garamba in het voormalige Zaïre, maar zijn niet meer gezien sinds 2006 en vermoedelijk ten prooi gevallen aan stropers..

In 2009 werden 4 exemplaren vanuit een Tsjechische dierentuin  teruggebracht naar Kenia, waar ze 24 uur per dag bewaakt worden, in een laatste, ultieme poging om de ondersoort te redden. In de Tsjechische dierentuin leeft nog een Noordelijke witte neushoorn en twee anderen leven in de dierentuin van San Diego. Dat is de volledige wereld populatie.

De Zuidelijke witte neushoorn was een van de grootste dierenbeschermingssucces verhalen: in 1920 waren er nog slechts 50 tot 100 over. Allen in een enkel nationaal park in Zuid Afrika, Hluhluwe-Umfolozi. Door de gezamenlijke inzet van dierenbeschermers, wetenschappers en regeringen zijn er nu weer 20.000, waarvan het overgrote deel in Zuid Afrika.

Maar ze worden opnieuw bedreigd en om dezelfde redenen: hebzucht en bijgeloof. Ieder jaar worden er meer afgeslacht. Halverwege December waren er al 633 neushoorns door stropers gedood in Zuid Afrika alleen. In heel 2011 waren dat er 448, 333 in 2010, 122 in 2009, 83 in 2008 en 13 in 2007.  Cijfers voor de rest van Zuidelijk Afrika zijn moeilijker te krijgen.

De meeste neushoorns worden afgeschoten in het Kruger nationale park waar stropers ’s nachts vanuit Mozambique de grens oversteken. Een wildernis met een oppervlakte zo groot als België is moeilijk te patrouilleren. De hoorns worden langs dezelfde route gesmokkeld, als de illegale drugs die vanuit Zuidoost Azië Afrika binnen komen. Een andere route is via diplomatieke wegen naar o.a. Vietnam.

Een pond vermalen hoorn kan 30.000 Amerikaanse dollar opbrengen, meer dan goud. Voor 40.000 Amerikaanse dollar kan je overigens nog steeds een witte neushoorn schieten in Zuid Afrika. Sommige mensen noemen dat sport.

Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.

©PiepVandaag.nl