In de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland dook in 2014 de eerste otter na 40 jaar van afwezigheid weer op. Voor deze otters – evenals in de rest van Nederland – is het verkeer de grootste doodsoorzaak. Direct na zijn terugkeer in het gebied pleitten diverse organisaties, zoals Natuurmonumenten, voor ottertunnels. Tot op heden zijn deze nog steeds niet gerealiseerd.

ottertunnels
Fotocredit: Edwyn Anderton via Photopin

De otter was in 2014 vanuit het oosten op eigen initiatief naar het Groene Hart gekomen. Al snel werd er een otter doodgereden op de A12 bij Gouda. Hierdoor werd het duidelijk dat er veilige verbindingen nodig waren om de otter een kans te geven zich in het Groene Hart te laten vestigen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten startte twee jaar geleden daarom een actie waar uiteindelijk 23.000 euro mee werd opgehaald. Dit geld heeft Natuurmonumenten gebruikt voor het aanleggen van otterrasters langs de Uitweg, onder voorwaarde dat de provincie Zuid-Holland de ottertunnels zou financieren.

Geen ottertunnels
De verbazing bij Natuurmonumenten was daarom groot toen de provincie vorige week besloot dat er geen ottertunnels aangelegd gaan worden. Tijdens de commissievergadering van de Provinciale Staten bleek hiervoor geen meerderheid, omdat sommige leden de kosten voor dit project te hoog vonden. Volgens PvdA-statenlid Anne Koning hebben enkele partijen mogelijk hun beslissing gemaakt op basis van onjuiste veronderstellingen. De tegenstanders waren waarschijnlijk niet op de hoogte van de eerdere inzamelingsactie van Natuurmonumenten. Pietersen wijst erop dat de otter van deze fout flink de dupe wordt.

Petitie
De otter is in Nederland een beschermde diersoort en staat op de Nederlandse Rode Lijst. De provincie heeft daarom een zorgplicht voor dit dier, wat de uitspraak van de leden nog opmerkelijker maakt. Natuurmonumenten probeert nu met allerlei middelen de bouw van de ottertunnels alsnog te laten starten. De steun voor deze actie en de otters komt zelfs uit het buitenland. Margherita Bandini van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN plaatste een petitie die inmiddels al bijna 11.000 keer getekend is. Teken ook de petitie!

Natuurmonumenten laat weten dat de organisatie altijd nog naar de rechter kan stappen als protest niet helpt.

Bronnen: AD.nl, Natuurmonumenten, MetroNieuws.nl ©PiepVandaag.nl Janna van Strien