Op het eiland Sulawesi in Indonesiè is een nieuwe rattensoort ontdekt. Het dier, dat misschien nog het meeste lijkt op een spitsmuis,  heeft nauwelijks tanden en leeft van aardwormen. Dit werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Paucidentomys vermidax
Paucidentomys vermidax
Foto: Kevin Rowe

Waar andere ratsoorten kiezen hebben, daar heeft dit dier snijtanden. Om te eten zuigt de rat wormen op, snijdt ze in stukjes met zijn snijtanden, spuugt ze uit, om de stukjes vervolgens zonder te kauwen een voor een door te slikken.

Volgens wetenschappers toont dit aan dat knaagdieren gedwongen werden te evolueren om te kunnen overleven op Sulawesi. “Knaagdieren worden gedefinieerd door hun vermogen om te knagen met hun alsmaar groeiende voortanden, die door langdurige slijtage beitels worden”, aldus een van de auteurs van het artikel in Biology Letters.

“Het is opmerkelijk dat dit dier een eigenschap, die zo succesvol is gebleken om van alles te kauwen (…) heeft laten varen om zijn eigen levensstijl, het eten van aardwormen, na te streven.”

De nieuwe rattensoort is Paucidentomys vermidax genoemd.  Vrij vertaald betekent dit  ‘rat met weinig tanden’ en ‘wormeneter’ .

Bron ©PiepVandaag.nl