Spinnenverenigingen uit 26 Europese landen hebben beslist dat de herfsthangmatspin de ‘Europese spin van 2014’ wordt. Zij hopen met deze verkiezing spinnen positiever in beeld te brengen. De herfsthangmatspin behoort tot de grote familie van de hangmat- of baldakijnspinnen.

Herfsthangmatspin
Foto: zimbart / Foter / CC BY-NC-SA

“Na de springspinfamilie is die, met 4.461 soorten, de grootste spinnenfamilie ter wereld”, vertelt Koen van Keer, lid van Arabel, de Belgische Arachnologische Vereniging.

Hangmatspinnen hebben een karakteristiek web. Het is horizontaal geweven en vormt zo een soort mat.

Van Keer: “Je vindt de spin bijna altijd ondersteboven hangend aan de horizontale mat. Wanneer een prooi tegen de verticale draden vliegt, valt zij vervolgens op het matgedeelte waaronder de spin hangt. Die volgt de trillingen die de prooi in het web veroorzaakt en kruipt tot onder de plek waar de prooi zich bevindt. Vervolgens bijt zij, door haar web, in de prooi en injecteert die met gif”.

De herfsthangmatspin is vrij groot, zo’n vijf tot zeven milimeter, poten niet meegerekend. Hij is ook groter dan de meeste andere Belgische hangmatspinnen. Net als bij andere spinnen zijn de mannetjes van de herfsthangmatspin kleiner dan de vrouwtjes. Wel hebben zij opvallend grote monddelen. Via bepaalde stoffen lokt een vrouwtje een mannetje naar haar web voor de paring. De hersthangmatspin is een algemeen voorkomende spinnensoort.

Bron: GVA ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven