Eind januari onderschepten beambten in het Afrikaanse land Togo 4.000 kilo ivoor, met een waarde van bijna 6 miljoen euro. Het betrof twee zendingen vlak na elkaar, die volgens de vrachtdocumenten cashewnoten zouden bevatten.

Gordeldier, ivoor
Een gordeldier (familie schubdieren) | Foto: Lisa de Vreede via photopin cc

Bij inspectie bleek de lading echter te bestaan uit illegaal hout en slagtanden. Ook werd bijna 23 kilo schubben van schubdieren aangetroffen, veelal gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De onderschepte zendingen waren onderweg naar Vietnam. Een Vietnamese zakenman met een import-exportbedrijf in Lomé, de hoofdstad van Togo, en twee Togolezen bleken hierbij betrokken en werden gearresteerd.

Togo is sinds anderhalf jaar erg populair als doorvoerland van ivoor vanwege de havenplaats Lomé. Niet alleen in Togo zelf, ook in Maleisië en Hong-Kong werd door de douane ivoor ontdekt in zendingen vanuit Togo. Voor de inbeslaggenomen hoeveelheid ivoor van de afgelopen 14 maanden zijn zo’n 1200 olifanten gedood.

Togo heeft weinig olifanten, een stuk of 200: de slagtanden komen waarschijnlijk uit Centraal- of West-Afrika, waar stroperij de pan uit rijst.

Bronnen: de Telegraaf,Washington Post ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde