Nieuw-Zeeland is boos op de Japanse walvisvloot omdat zij de Nieuw-Zeelandse exclusieve economische zone (tot 200 mijl uit de kust) zijn binnen gevaren. Dit vond plaats toen de walvisvaarders het onder de Nederlandse vlag varende schip, Steve Irwin van Sea Shepherd, achtervolgde. Nieuw-Zeeland heeft de Japanse ambassadeur gisteren op het matje geroepen.

walvisvaarders
Shonan Maru No. 2 | Foto: Sea Shepherd

Het Japanse schip heeft zich buiten de territoriale wateren van Nieuw-Zeeland gehouden (tot 12 mijl uit de kust), maar de regering is desalniettemin boos en geërgerd. Er was duidelijk gemaakt dat de Japanse walvisvaarders “zeer onwelkom” zijn in de economische zone. De minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully noemt het feit dat het Japanse schip, Shonan Maru No. 2 de zone alsnog is binnen gevaren: “bijzonder respectloos.”

Japan verdedigt het gebeurde, Yoshihide Suga, adviseur van het kabinet:

“Volgens ons is er geen probleem vanuit het oogpunt van de internationale wetgeving. Het schip maakte verdedigende manoeuvres en als resultaat daarvan kwam het terecht in de exclusieve economische zone.”

Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de walvisjacht voor “wetenschappelijke doeleinden” van Japan.

Nieuw-Zeeland zelf is ook fel tegen de Japanse walvisjacht in de zuidelijke oceanen en verdere actie van hun zijde is daarom niet ondenkbaar.

Bronnen: Telegraaf en Reuters ©PiepVandaag.nl