In de strijd tegen het dassendodingsbeleid van de Engelse regering lanceren Queen gitarist Brian May, cosmeticabedrijf Lush en dierenwelzijnsorganisaties als International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Save Me het Badger and Cattle Vaccination Initiative (BACVI). Hiermee promoten ze de vaccinatie van dassen en vee om runder tbc te voorkomen.

BACVI
GreenDreamsPhotography via Compfight cc

De dassendoding (cull) in 2013 was onsuccesvol voor de regering. De doelstelling werd namelijk niet gehaald: er werden minder dassen gedood dan gepland. De tegenstand tegen deze onzinnige onderneming was enorm, vele vrijwilligers (sabs) gingen dag na dag het veld in om jagers te frustreren en dassen de beschermen. Toch is de regering van plan in 2014 een nieuwe dodingsactie uit te voeren, in het gehele Verenigd Koninkrijk. Boeren en landeigenaren schijnen al druk bezig zijn met aanvragen voor vergunningen om de dassenpopulatie te ‘beheren’.

Met het BACVI-initiatief willen Brian May en partners dat boeren het vaccinatieprogramma voor dassen en runderen steunen als een middel om runder tuberculose uit te bannen, in plaats van voor afschot te kiezen. Volgens diverse wetenschappers wordt momenteel de ziekte juist verspreid. Door de onrust die ontstaan is trekken de dassen juist verder weg, de enkele dieren die besmet zijn nemen de ziekte zo met zich mee. De kosten van de cull waren enorm hoog: volgens Care for the Wild kostte de test in Somerset en Gloucestershire ruim 7 miljoen pond, meer dan 4000 pond per gedode das. Een vaccinatie kost 20 pond per das, een val 100 pond. Medewerkers die de dassen vangen en injecties toedienen zullen grotendeels op vrijwillige basis werken.

De samenwerkende partijen kondigden BACVI aan als ‘een nieuwe, humane en geloofwaardige manier om dassen te beschermen tegen besmetting met runder tbc en ze voortaan buiten de bestrijding van tbc bij rundvee te houden’. Dit zou de enige manier zijn om de ziekte echt onder controle te krijgen. Er zijn nog wel tests nodig om een vergunning van de Europese Commissie te krijgen.

May is al jaren zeer betrokken bij het lot van de dassen en andere wilde dieren, daarom richtte hij organisatie Save Me en Team Badger op. Omdat onlangs het vermoeden bestond dat hij prostaatkanker had, werd in januari een biopsie uitgevoerd waarvan de uitslag gelukkig negatief was. Terwijl hij wachtte op de testresultaten merkte hij dat de bescherming van dieren nog belangrijker voor hem werd. Daarom financiert hij het project deels zelf.

‘Je raakt je bewust van je eigen sterfelijkheid. Ik zou nog zo graag veranderingen teweeg willen brengen en een verschil maken. Daarom ben ik betrokken bij de campagne voor dassenvaccinatie. Het lijkt me geweldig als de afschot stopt.’

Bron: ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.