Krokodillen blijken in staat te zijn in bomen te klimmen, zelfs tot bovenin. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

krokodil
Foto Credit: antonsrkn via Compfight cc

Amerikaanse onderzoekers observeerden het gedrag van verschillende krokodillensoorten in Australië, Afrika en Noord-Amerika en eerdere studies. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de reptielen inderdaad soms in bomen te vinden zijn, waarschijnlijk om op te warmen in de zon of om hun omgeving in de gaten te houden. Dit werd onder meer aangetoond doordat de dieren zich uit bomen en in het water lieten vallen zodra de onderzoekers in de buurt kwamen, waaruit blijkt dat ze ze zagen aankomen.

Dit klimgedrag werd voornamelijk waargenomen bij de nijlkrokodil, de pantserkrokodil, de spitssnuitkrokodil en de zoetwaterkrokodil, die in bomen klimmen die over het water hangen, ook al lijkt hun lichaam hiervoor ongeschikt. Kleine, lichte dieren kunnen over het algemeen het hoogst klimmen, tot zo’n vier meter boven de grond.

“Het vermogen van krokodillen om verticaal te klimmen geeft aan dat de dieren ook op het land verrassend wendbaar zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Vladimir Dinets op nieuwssite ScienceDaily.

“Krokodillen werden tijdens de studie het vaakst in bomen aangetroffen in gebieden waar weinig plekken op de grond waren om te zonnebaden”, aldus Dinets. “Dat impliceert dat deze individuen een alternatief nodig hadden om hun lichaamstemperatuur te reguleren.”

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.