Twee schepen van de Japanse walvisvloot zijn de schepen Bob Barker en Steve Irwin van Sea Shepherd de territoriale wateren van Australië en Nieuw-Zeeland in gevolgd, tot groot ongenoegen van deze landen. 

walvisvloot
Een bemanningslid op de Steve Irwin hijst de Operation Relentless-vlag | Foto ©Sea Shepherd

In 2010 ramde een van deze schepen, de Shonan Maru 2, opzettelijk de Ady Gil van Sea Shepherd, waarna de trimaran zwaar beschadigd raakte en zonk. Het andere schip, Yushin Maru 3, is verantwoordelijk voor de gevaarlijke botsing met de Bob Barker een week geleden.

Het harpoenschip Yushin Maru 3 achtervolgde de Bob Barker van Sea Shepherd tot in het Australische walvisreservaat nabij Macquarie Island, een werelderfgoed, en verliet het reservaat na 30 minuten.

Door Australische wateren binnen te varen riskeert het Japanse vaartuig een rechtszaak vanwege overtreding van de injunctie van de Australische federale rechtbank uit 2008, waarin de rechtbank de Japanse walvisvaart in strijd verklaarde met het Australische federale recht.

Sea Shepherd nam contact op met de Australische minister van Milieu, Greg Hunt, om hem op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van de Japanners en hem te vragen in te grijpen. In januari nam de minister ook contact op met de Japanse autoriteiten na bericht van Sea Shepherd dat hetzelfde harpoenschip het Australische walvisreservaat naderde. Het schip maakte daarop rechtsomkeert.

Een ander schip van de Japanse walvisvloot, het beveiligingschip Shonan Maru 2, volgde de Steve Irwin zaterdag de Nieuw-Zeelandse exclusieve economische zone (EEZ) in, ondanks het verzoek van de Nieuw-Zeelandse regering dit niet te doen.

Nieuw-Zeeland wil dat de walvisvaarders uit het gebied verdwijnen:

‘Het doden van walvissen in de oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland is zinloos en een belediging voor vele Nieuw-Zeelanders. De regering van Nieuw-Zeeland heeft Japan diverse malen opgeroepen te stoppen met de walvisvaart’, aldus Murray McCully, minister van Buitenlandse Zaken voor Nieuw-Zeeland.

Over de activiteiten van de walvisvaarders zegt McCully:

‘De walvisvaart heeft geen wetenschappelijke waarde en de pakhuizen liggen vol met bevroren walvisvlees, de markt spreekt voor zichzelf.’

Volgens McCully kan het binnendringen van de Shonan Maru 2 in Nieuw-Zeelandse wateren gevolgen hebben voor de relatie tussen Nieuw-Zeeland en Japan.

Vanmorgen verdween de Shonan Maru 2 van de radar van de Steve Irwin, waar het schip zich nu bevindt is onbekend. Zelfs als het schip van plan is de Nieuw-Zeelandse EEZ te verlaten duurt dit zo’n 24 uur. Het is dus nog steeds in deze zone, in strijd met het verzoek van minister McCully .

Bron: Sea Shepherd  ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde