Voor de honden die nu nog de dood boven het hoofd hangt in de stad Sotsji is een klein beetje hoop. De multi-miljardair Oleg V. Deripaska heeft een hondenopvang opgericht. Daarbij heeft hij jaarlijks 50.000 dollar toegezegd voor de overige kosten van het runnen van het asiel.

Sochi - Sotsji 2014 - multi-miljardairDe honden worden in het nieuwe onderkomen opgevangen en gevaccineerd waarna er een baasje voor ze wordt gezocht. De komende weken worden in Sotsji toch weer zwerfhonden afgemaakt voor de Olympische Winterspelen. Dit alles gebeurt in opdracht van het stadsbestuur van de Russische stad dat overigens vorig jaar nog beloofde asielen te bouwen voor de zwerfhonden.

De autoriteiten blijven volhouden dat de honden “wild en gevaarlijk zijn”. De in Sotsji aanwezige sporters, journalisten en toeristen omschrijven de honden juist als erg vriendelijk. Dat is geen verrassing, want de dieren zijn in de jaren van voorbereiding van de Spelen verzorgd en gevoed door de verschillende arbeiders die daar aan de slag waren tijdens de opbouw. Ze zijn daardoor gewend aan de omgang met mensen, getuige ook de vele foto’s van de honden in en rond de Olympische activiteiten die verschijnen onder andere op Twitter.

Multi- miljardair Deripaska laat weten dat zijn eerste hond ook een zwerfhond was:

“Hij was vijf jaar lang mijn beste vriend.”.

De vrijwilligers van het asiel hopen dat sommige toeristen ook een hond komen adopteren:

“Ze vertelden ons: ‘Of je neemt alle honden uit het olympische dorp of we schieten ze dood’, aldus een van de vrijwilligers.

Sochi stray dog scandal

In de tussentijd doet de pr-machine van Vladimir Putin zijn werk. De president heeft zijn eigen hond Yume, een twee-jarige Akita, cadeau van premier Shinzo Abe over laten komen naar Sotsji. Putin staat bekend om zijn liefde voor dieren in het bijzonder honden.

Putin met zijn honden Yume en Buffy - multi-miljardair
Putin met zijn honden Yume en Buffy

Bronnen: AD.nl & TheDodo.com ©PiepVandaag.nl