In april meldden we dat er door het fosfaatreductieplan een recordaantal koeien naar de slacht was gebracht. Maar inmiddels groeit de melkveestapel weer in Nederland, deze maand met 10.000 koeien. Minister Kamp van Economische Zaken en Landbouw maakt zich hierdoor vooral zorgen over de fosfaatafspraken met de EU.

melkveestapel
De melkveestapel groeit weer, tegen beter weten in | Foto: Pixabay

In het fosfaatreductieplan staat dat Nederlandse boeren op 1 oktober 9,2 miljoen kilo fosfaat minder moesten produceren en dat doel is gehaald. Om deze doelstelling te bereiken werden onder meer vele tienduizenden dieren afgevoerd naar de slacht. Een andere optie is minder fosfor in het veevoer en het geven van een vergoeding aan boeren die besloten om het bijltje erbij neer te gooien.

Maar nu blijkt dat afgelopen maand de melkveestapel alweer is uitgebreid met 10.000 koeien. Dit baart minster Kamp zorgen, vooral omdat deze toename de afspraak met de EU dat onder bepaalde omstandigheden afgeweken mag worden van de fosfaatafspraken in gevaar kan brengen. Over de verspilling van dierenlevens wanneer er opnieuw koeien naar de slacht gebracht moeten worden vanwege teveel fosfaat heeft hij echter niets gezegd.

Meststoffen
Fosfaat komt vrij in de mest van koeien, samen met stikstof. Er zijn normen gesteld aan de maximumhoeveelheid van deze stoffen die in het milieu mogen komen bij het uitrijden van de mest. Wanneer deze normen overschreden worden zal er een reductie moeten plaatsvinden. Fosfaat en stikstof zijn letterlijk en figuurlijk meststoffen, die bijvoorbeeld de plantengroei in waterlopen bevorderen, waardoor er geen licht meer doordringt en al het andere leven doodgaat.

melkveestapel
Nederland heeft fosfaatafspraken met de EU maar de melkveestapel breidt alweer uit | Foto: Pixabay

Bioboeren
Extra getroffen door de fosfaatreductieplannen waren bioboeren, die veel minder verantwoordelijk zijn voor het teveel aan fosfaat in de mest, maar toch gedwongen werden om hun bedrijven af te slanken door koeien naar de slacht te brengen; naar schatting zo’n 6.000. Bekijk onderstaande reportage die Karen Soeters maakte bij Leyntje Melse van boerderij Schermereyland:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Opnieuw het slachtoffer
Je zou zeggen dat de veesector heeft geleerd van het drama dit voorjaar. Naar schatting werden zo’n 170.000 dieren naar de slacht gebracht om de mestproductie terug te dringen en daarmee te voldoen aan de fosfaatafspraken. Maar de uitbreiding van afgelopen maand geeft aan dat het kortetermijngeheugen van de sector ernstig te wensen overlaat. Het is dus gewoon wachten totdat er weer teveel fosfaat geproduceerd wordt en de koeien opnieuw het slachtoffer worden en naar de slachthuizen afgevoerd worden. Kamp zegt hierover:

“De eerste die daar last van heeft is de sector zelf.”

Het had de minister gesierd wanneer hij eerst de verspilling van dierenlevens had genoemd. De sector heeft het tenslotte zelf in de hand.

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel