Wakker Dier opent vandaag het Meldpunt Hittestress voor dieren in de vee-industrie. Mensen kunnen online melden wanneer zij dierenleed door hitte zien, variërend van dieren zonder schaduw in een zonovergoten weiland, tot bloedhete volle stallen en diertransporten bij extreme temperaturen. Hittestress veroorzaakt veel verborgen dierenleed.

Meldpunt Hittestress
Varkens staan in de bloedhitte geparkeerd in de zon, wachtend op plaats in het slachthuis (zomer 2018) | Foto: screenshot video Eyes on Animals/YouTube

Anne Hilhorst van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier geeft aan dat het Meldpunt Hittestress een einde moet maken aan heel veel, vrijwel onzichtbaar dierenleed in de vee-industrie:

“De komende zomer zullen miljoenen dieren weer last hebben van hittestress. Met het Meldpunt willen we dit dierenleed zichtbaar maken en politiek agenderen.”

.

Het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

.
Bij hittestress kunnen dieren niet meer voldoende afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen of zelfs de dood tot gevolg. Vooral ‘hoogproductieve dieren’, zoals plofkippen en koeien die veel melk geven, hebben snel last van warmte. Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep. Algemene symptomen zijn een snelle ademhaling en uiteindelijk de dood door hartfalen. Hilhorst:

“Hitte is een enorm drama voor de dieren, maar het blijft buiten beeld.”
.

.

Meldpunt Hittestress

Wakker Dier roept burgers op om melding te doen als zij dieren met hitteproblemen zien. Een melding kan worden gedaan via de webpagina. Hittestress is vooral zichtbaar in overvolle en bloedhete transportwagens waar de dieren niet aan de hitte kunnen ontsnappen, en in weilanden waar de dieren vaak geen schaduw hebben. Anne Hilhorst:

“Ook buiten het zicht is veel leed, in dichte kippen- en varkensstallen. Daar is het meestal nog warmer dan buiten.”
.

.

Eerste varkens met hittestress alweer gefilmd (video)

 

Telling

Wakker Dier houdt het aantal dagen bij waarop dieren hittestress kunnen ervaren (vanaf 22º C en een luchtvochtigheid vanaf 75 procent). Vorig jaar telde 39 hittestressdagen; naar verwachting zal dat aantal de komende jaren door klimaatverandering alleen maar toenemen. Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de hoge temperaturen en stierven 163.000 dieren. Hilhorst:

“Als er nu niets gedaan wordt, wijst alles erop dat er ook dit jaar weer duizenden dieren aan de hitte zullen bezwijken.”
.

.

Aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur voor oververhit varken (video)

Rol LNV

Het ministerie van LNV en de NVWA zijn niet voldoende voorbereid op de hittestress die miljoenen dieren deze zomer zal treffen. Wakker Dier riep de overheid daarom eerder al op om zo snel mogelijk te komen met een Nationaal Hitteplan voor dieren. Om de urgentie van het probleem te onderstrepen lanceert de dierenwelzijnsorganisatie nu een Meldpunt. Anne Hilhorst:

“De tijd dringt. De problemen voor de dieren zullen de komende jaren alleen maar toenemen.”
.

Oververhit dier? Bel 144!

.
Bron: