Deze dagen kan het overal in het land weer erg warm worden. Heerlijk weer om bijvoorbeeld een terrasje te pakken. Helaas komen er op zulke mooie zomerse dagen vaak berichten naar buiten over mensen die hun hond in de auto laten zitten. Dit is levensgevaarlijk voor het dier!

warm
Een raampje open is niet voldoende | Foto: publiek domein

De temperatuur loopt in de auto al heel snel op. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto na slechts 10 minuten al 35 graden en na een half uur loopt de temperatuur zelfs op tot 44 graden. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken al snel oververhit. Dit kan fataal aflopen. Ook bij auto’s die maar een beetje in de zon staan of met het raampje op een kier loert het risico van hittestress met de dood als gevolg.

Zomerse temperaturen
Zomerse temperaturen: laat je hond niet in de auto!

Je hond in de auto laten? Zo voelt dat!
Ieder jaar weer horen we verhalen over honden die uit snikhete auto’s moeten worden bevrijd. AnimalsToday-hoofdredacteur Karen Soeters stapte daarom met warm weer zelf in de auto om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten waar de temperatuur tot maar liefst 50 graden oploopt. Dierenarts en presentator van het SBS programma Beestengeluk Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment.

Na afloop gaf Karen toe dat ze misschien te ver was gegaan, maar dat ze daardoor weet wat een opgesloten hond in een bloedhete auto in zijn laatste momenten doormaakt:

“Als je met dit zomerse weer een hond in de auto ziet zitten twijfel dan niet maar sla meteen een raampje in. Ik weet nu hoe ellendig je je voelt en voor een hond die niet kan transpireren is het nog veel erger. Deze hitte is een sluipmoordenaar.”

Conclusie
Laat nooit je hond (of andere dieren) achter in de auto. Ook niet als er een raampje open staat, ook niet als de ramen geblindeerd zijn, ook niet als het een witte auto is, ook niet als de auto half in de schaduw staat en ook niet als het maar voor heel even is. Een hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden!

@AnimalsToday.nl 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.