Het wordt deze dagen snel erg warm, zeker zodra de zon ruim baan krijgt. Helaas hoor je op zomerse dagen nog altijd over achtergelaten honden in hete auto’s. Keer op keer moet gewaarschuwd worden: je hond in de auto laten is levensgevaarlijk voor het dier! Een kwartier in een hete auto kan een hond of ander dier al fataal worden.

warm
Een raampje open is NIET voldoende | Foto: publiek domein

De temperatuur loopt in de auto al heel snel op. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto na slechts 10 minuten al 35 graden en na een half uur loopt de temperatuur zelfs op tot 44 graden. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken al snel oververhit. Alleen door hijgen en via hun natte neus kunnen ze hun warmte kwijt, dus raken honden veel sneller oververhit dan mensen, die over hun hele lichaam kunnen transpireren. Oververhitting kan snel fataal aflopen. Ook bij auto’s die maar een beetje in de zon staan of met het raampje op een kier loert het risico van hittestress, met de dood als gevolg.

Je hond in de auto laten? Zo voelt dat!

Ieder jaar weer horen we verhalen over honden die uit snikhete auto’s moeten worden bevrijd. AnimalsToday-hoofdredacteur Karen Soeters stapte daarom met warm weer zelf in de auto om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten waar de temperatuur tot maar liefst 50 graden oploopt. Dierenarts Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment. De beelden kunnen als heftig ervaren worden.
.

.
Na afloop gaf Karen toe dat ze misschien te ver was gegaan, maar dat ze daardoor weet wat een opgesloten hond in een bloedhete auto in zijn laatste momenten doormaakt:

“Als je met dit zomerse weer een hond in de auto ziet zitten twijfel dan niet maar sla meteen een raampje in. Ik weet nu hoe ellendig je je voelt en voor een hond die niet kan transpireren is het nog veel erger. Deze hitte is een sluipmoordenaar.”

Conclusie?

Laat nooit je hond (of andere dieren) achter in de auto. Ook niet als er een raampje open staat, ook niet als de ramen geblindeerd zijn, ook niet als het een witte auto is, ook niet als de auto half in de schaduw staat en ook niet als het maar voor heel even is. En zeker niet als je denkt ‘oh daar kan hij wel tegen’. Je hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden!
.

Laat je hond niet achter in een auto
Zomerse temperaturen: laat je hond niet in de auto!

Oververhit dier? Bel 144!

Zie je een hond of ander dier in een hete auto, of dieren in een weiland zonder schaduw? Bel dan de dierenpolitie via 144 en waarschuw de dierenambulance. Is het dier in de auto er slecht aan toe, aarzel dan geen moment en sla een zijruit in om het dier te redden van een vreselijke dood. Vraag eventuele omstanders om te getuigen als de politie komt. Zorg (indien mogelijk) voor beelden van het dier terwijl het nog in de auto zat, als extra bewijs voor de rechtmatigheid van je daad. We zijn in Nederland bij wet verplicht om een dier in nood te redden, dus je staat in je recht.

©AnimalsToday.nl