De Britse dierenrechtenorganisatie Animal Defenders International (ADI) heeft onthutsende undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Op de beelden is te zien hoe angstig en gespannen de apen zijn, niet behandeld worden bij verwondingen en hoe ze huiveren van pijn, ondanks verdoving.

LET OP: ZEER SCHOKKENDE BEELDEN – ONDERAAN DIT ARTIKEL VIND JE DE PETITIE

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De undercovermedewerker filmde hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van  een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar vindt de beelden schrijnend:

“Deze beelden tonen de stress, angst en pijn aan bij de apen. Dit mogen we niet tolereren.”

Rosella d’Angeli, campagneleider van de Alle Apen Vrij-campagne van Een DIER Een VRIEND:

“Het BPRC zegt wetenschappelijk en professioneel te werken en dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, maar deze beelden laten de werkelijkheid zien en tonen het tegendeel overduidelijk aan. Na jaren van aangenomen moties tot sluiting van het BPRC kwam minister van Engelshoven in juni van dit jaar met een reductieplan. Maar het moet toch nu voor iedereen wel duidelijk zijn dat het hele BPRC gewoon zo snel mogelijk dicht moet.”

BPRC
Een gapende hoofdwond wordt niet behandeld | Foto: Foto: screenshot video Animal Defenders International/YouTube

Nonchalante medewerkers
Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De BPRC medewerker reageert laconiek op de enorme hoofdwond: ‘ik denk dat het uit zichzelf wel heelt’.  Verder zie je een dansende en zingende BPRC medewerker tijdens de dierproef. Robert Molenaar:

“Het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt is ver te zoeken.  We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit.”

Een DIER Een VRIEND wil dat het BPRC zo spoedig mogelijk verplicht wordt af te bouwen, ‘zoals 15 jaar geleden werd beloofd door de overheid en in diverse aangenomen moties daarna is geëist’:

“Dit past ook in het kader van de transitie die de huidige regering wil laten plaatsvinden op het gebied van dierproeven: Nederland wil dat in 2025 de meeste dierproeven vervangen zijn en zo koploper worden in ècht wetenschappelijke innovatieve testmethoden – zonder dieren. Om dat te verwezenlijken moet er beleidsmatig meer gaan gebeuren.”

BPRC
Aap met stuiptrekkingen in BPRC | Foto: screenshot video Animal Defenders International/YouTube

Kamervragen
De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van de beelden Kamervragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).  De minister van OCW besloot in juni 2018 dat het apentestcentrum met 40 procent moet inperken en er per direct gestart moet worden met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven door middel van geboortebeperking.

In het BPRC zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten.

Petitie
Animal Rights vindt dat geen enkele aap gebruikt mag worden voor dierproeven en is een petitie gestart voor een algeheel verbod.

Apen blind en verlamd gemaakt in Rijswijk

Proefdiervrij onderzoek krijgt grote Europese impuls

Bronnen: