De kantonrechter heeft de fokker van een Staffordshire bullterriër met de erfelijke aandoening patella luxatie (losse knieschijf) veroordeeld tot een schadevergoeding van € 3.441. Dier&Recht stond de eigenaar van de hond bij.

Staffordshire bullterriër | Foto (illustratief): publiek domein

De baas van de hond, merkte al snel na de koop dat er iets mis was met de jonge Staffordshire bullterriër. De dierenarts stelde na onderzoek vast dat de hond leed aan patella luxatie, een afwijking van het kniegewricht waarbij de knieschijf van het kniegewricht afschuift. De hond moest naar een orthopedisch chirurg voor een specialistische operatie aan beide achterpoten, waardoor de eigenaar de nodige medische kosten heeft moeten maken. De fokker weigerde om de medische kosten te vergoeden, dus schakelde de eigenaar Dier&Recfokkerht in.

Aansprakelijkheid
De rechter volgde het oordeel van de orthopedisch chirurg en oordeelde dat de patella luxatie erfelijk was en dus al bij de koop aanwezig is geweest. De fokker heeft zodoende een ondeugdelijk product verkocht. Tevens was er sprake van consumentenkoop. De fokker is daarom aansprakelijk voor de gehele schade, met name bestaande uit de medische kosten.

Clausule in koopcontract
In de koopovereenkomst stond een clausule waardoor de fokker maximaal voor € 500 aansprakelijk was. Een dergelijke beperking achtte de rechter echter in strijd met het consumentenrecht. Dit soort clausules staan vaak standaard in koopovereenkomsten van fokkers en zijn dus niet rechtsgeldig, zelfs al heeft de koper ervoor getekend.

De hond is inmiddels hersteld van de operatie en maakt het gelukkig weer goed!

Persbericht Dier&Recht