Natuurbeschermers in Groot Brittannië willen de lynx herintroduceren in de Engelse graafschappen Cumbria en Norfolk en in het Schotse Aberdeenshire. Het dier is 1300 jaar geleden uitgestorven in Groot Brittannië.

lynxen lynx
Lynx | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Een van de initiatiefnemers van het plan, Paul O’Donoghue.:

”Het Britse platteland is stervende en de lynx zal het weer tot leven brengen”.

Volgens O’Donoghue en andere natuurbeschermers kan de lynx er aan bijdragen te voorkomen dat de populatie herten niet nog groter wordt dan de huidige ruim 1 miljoen. De initiatiefnemers gaan eerst bekijken of er überhaupt draagvlak voor het plan is. Mocht dit het geval zijn en de autoriteiten akkoord gaan dan worden achttien lynxen uitgezet.

Lanbouworganisatie National Farmers Union ziet weinig in het plan. De organisatie is bang dat de lynxen schapen en ander vee gaan doden. De voorstanders van het plan noemen deze vrees ongegrond. In landen als Polen en Roemenië, waar veel lynxen voorkomen, zijn er nauwelijks incidenten van lynxen die vee aanvallen.

Eerder dit jaar pleitte ook de Scottish Wildlife Trust voor het herintroduceren van de lynx in Schotland, met als doel meer balans in de natuur. De lynx was ooit vaste bewoner van Schotland, maar door overbejaging verdween het dier eeuwen terug definitief uit het landschap. Daarmee ontbrak ook één van de roofdieren aan top van de voedselketen en dat gat in het ecosysteem moet weer gedicht worden, zo meent de organisatie.

Wij geloven dat de lynx in aanmerking komt voor herintroductie. Sterker nog, het zou in de toekomst wel eens ons boegbeeld kunnen worden van de restauratie van oorspronkelijke bosgebieden. Het vinden van de juiste locatie voor een potentieel lynxproject is misschien nog wel de grootste uitdaging. Er zijn veel betrokken partijen en een goede samenwerking is noodzakelijk om het project te laten slagen, net zoals bij de bevers het geval was.

In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet, maar hun aantallen blijven relatief laag. Ook vallen ze nog steeds ten prooi aan jagers, zoals onder meer in Duitsland regelmatig het geval is. In Nederland is niet genoeg aaneengesloten bos voor een herintroductie, maar ze worden sinds 1997 wel eens in het zuiden van Limburg waargenomen.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl