Mensen kijken me vaak een beetje vreemd aan als ik zeg dat ik niets liever zou willen dan níet bij Wilde Dieren de Tent Uit te hoeven werken. “Vind je het werk niet leuk?” wordt me dan gevraagd, maar dat is het niet. Als directeur van een goed doel wil je het liefste dat het niet nodig is dat jouw organisatie bestaat. Wanneer er geen wilde dieren in het circus zouden worden gebruikt, dan zou ons (goede) werk ook niet nodig zijn. Sinds mijn eerste werkdag in 2009 werk ik dan ook keihard aan mijn eigen ontslag.

Circus
Wilde Dieren de Tent Uit vecht om beelden als hierboven tot het verleden te laten behoren | Foto: manuel cristaldi via Compfight cc 

Wilde Dieren de Tent Uit ziet haar jarenlange werk beloond in het regeerakkoord van 29 oktober vorig jaar. Hierin staat dat de regering het gebruik van wilde dieren in circussen zal verbieden. Het verbod zelf is hiermee nog niet van kracht; eerst moet er nog hard gewerkt worden om deze nieuwe wet te schrijven. Op dit moment mogen er dus nog steeds wilde dieren in circussen optreden. Toch zijn er gelukkig circussen die alvast de keuze hebben gemaakt om acts met wilde dieren uit hun programma te schrappen. Ze lopen hiermee een diervriendelijke stap vooruit op het verbod.

Op kantoor lopen we soms ook al een beetje vooruit op het verbod. We dromen over de dag dat er geen wilde circusdieren meer in Nederland zijn. We denken na over wat er met de kantoormeubelen moet gebeuren als ze niet meer nodig zijn. We vragen ons af wanneer we voor de laatste keer het kantoor ’s avonds zullen afsluiten. Maar echt tijd voor dagdromen is er niet. Achter de schermen werken we hard aan het waarmaken van de belofte uit het regeerakkoord. We hebben de steun van onze donateurs, vrijwilligers, Facebook vrienden, Twitter followers en collega organisaties nu meer dan ooit nodig. Zodat ik op een dag ander werk kan gaan zoeken. Ik kan niet wachten en de dieren ook niet!

©PiepVandaag.nl Leonie Vestering, directeur, Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit