Ineke van Herwijnen‘Dat pupje ziet er zo schattig uit.’ ‘En die hond is werkelijk prachtig!’ Opmerkingen die u vast al vaker heeft gehoord. Wanneer we een hond kiezen, wil het menselijk oog ‘ook wat’.

Eigenlijk wil dat oog niet ‘ook wat’ maar veel, heel veel. Misschien wel te veel. Door onze hebberige ogen, maken we soms keuzes die niet in het voordeel zijn van de hond of onszelf.

De mens is nu eenmaal een ‘soort’ die erg op zijn ogen is gericht. We zijn van onze ogen afhankelijk bij het verzamelen van ons eten, bij het verdedigen van wat we belangrijk vinden. Zelfs bij het uitzoeken van onze levensgezel, spelen onze ogen een belangrijke rol.

Veel mensen kiezen hun hond op basis van hoe hij eruit ziet. Mensen vinden bijvoorbeeld een Bordercollie zo mooi, of worden aangetrokken tot het stoere uiterlijk van een Rottweiler of het schattige uiterlijk van een Maltezer. Uiteraard valt over smaak te twisten, maar feit is dat we op onze ogen de keuze maken. En dat is jammer omdat het gedrag van de hond bepalender is voor hoe leuk hond en baas het samen gaan hebben. Net als wanneer iemand een partner kiest omdat hij knap is. Wanneer later blijkt dat het karakter niet matcht, wordt deze ‘levensgezel’ de deur uitgezet. Zo kan het ook bij de keus van een hond gaan.

Bordercollie
Bordercollie | Foto: Wikimedia Commons

Er is nog een groot nadeel aan onze hebberige ogen. Vaak vinden wij namelijk aantrekkelijk wat opvalt. Opvallende uiterlijke eigenschappen van de hond zijn bijvoorbeeld grote oren, of juist een heel klein koppie. Juist die eigenschappen, die eigenlijk afwijkend zijn, zijn voor de hond geen zegen. Door iets ‘aparts’ te willen, zijn er nu veel honden met wat we noemen ‘rasoverdrijvingen’. Het gevolg? Honden die gehandicapt of minder gezond door het leven gaan.

Omdat we mensen zijn, is het moeilijk om onze ogen minder een rol te laten spelen bij de keuze voor een hond. Toch is het wel heel belangrijk dat we ons hart én ons verstand laten leiden als we op zoek gaan naar een hond. Passend gedrag en goede gezondheid bepalen meer dan ‘looks’ of de hond een fijne kameraad wordt, soms voor wel vijftien jaar lang.

©PiepVandaag.nl Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.