Mevrouw P. en haar dochter verzamelen in het Limburgse Sittard al jarenlang dieren. Helaas blijkt ook al jarenlang dat ze geen zorg voor deze dieren kunnen dragen. Om er voor te zorgen dat de honden niet te veel ontlasten (poepen) worden ze nauwelijks gevoerd. Gevolg is dat de dieren graatmager zijn. Het voer is er overigens gewoon wel, want er zijn zakken voer gedoneerd. De dames hebben niet alleen honden gehad, maar ook konijnen, ratten, katten, kippen, ganzen en pony’s.

50 uur
Extreem magere hond bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

Bij een inval heeft de dierenpolitie er dode en verwaarloosde dieren aangetroffen. Een pony was ‘lastig’ want volgens de dames liep het dier steeds weg. Daarom werd de pony opgesloten, maar vervolgens zijn ze het arme dier helemaal ‘vergeten’. Gevolg: gestorven door honger en dorst.

50 uur
Dode pony bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

Keer op keer werden dieren in beslag genomen. Het doet mij ontzettend denken aan de zaak in het Limburgse Eys. Even ter herinnering. Al jaren waren er klachten over de verwaarlozing van dieren bij Stichting Ponyopvang, ook bekend onder de naam Kinderboerderijtje. De ponyopvang is meerdere malen van locatie gewijzigd en keer op keer bleken de dieren nadien toch weer verwaarloosd te worden. De dieren kregen niet of nauwelijks eten en water. Zelfs boeren uit de buurt voerden de dieren bij omdat zij het niet langer konden aanzien.

50 uur
Dode pony bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

De dierenpolitie, NVWA en Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) voerden diverse controles uit, maar er kwam geen verbetering in de situatie. Eindelijk werd begin mei van vorig jaar actie ondernomen. Alle pony’s en ezels werden in beslag genomen. Helaas bleven er ook dieren achter. Onder andere hangbuikzwijntjes, vogels geitjes konijnen roofvogels en ook 2 pony’s en een paard. Helaas geen goed einde want Charlie en Joke zijn de grens over gegaan en in België verzamelen ze weer dieren en ook hier worden de dieren ernstig verwaarloosd.

Karen’s blog: Soms houdt het echt niet op

‘Het gaat slechts om dieren’

In Sittard lijkt het voor de dames anders af te lopen. Want eindelijk, eindelijk is de zaak van de twee notoire dierenmishandelaars uit Sittard voor de rechter gekomen. Gerechtigheid zou je denken maar tot mijn stomme verbazing blijkt niets minder waar. De rechter vond de situatie namelijk niet zo ernstig (hebben we echt dezelfde stukken gelezen????) en ging ver onder de eis van de officier van justitie zitten, die 80 uur werkstraf wilde.

50 uur
Stank en uitwerpselen bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

50 uur

De dames kregen 50 uur werkstraf, 2 jaar voorwaardelijk en slechts een beperkt houdverbod, want ze mogen elk nog 2 huisdieren in bezit hebben. Denk daarbij nog even aan de actievoerders die in de arena van de show Ravelijn in de Efteling sprongen. Een dag na het incident hadden ze een werkstraf van 100 uur aan hun broek hangen. Het dubbele dus…

50 uur
Dode hond bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

De argumentatie van de rechtbank is zo mogelijk nog  triester, namelijk dat een geringe straf in dit geval genoeg is:

“Aangezien het slechts om dieren gaat en in veehouderijen misschien nog wel groter leed bestaat waar we niets aan doen.”

Een werkstraf van 50 uur terwijl de eis 80 uur was. Wat een gerechtelijke dwaling. Wat een blamage. En hoe demotiverend voor de mensen van de dierenpolitie en de LID en al die mensen die de dieren van deze twee dames bijvoeren of van gratis medicatie voorzien, zoals diverse dierenartsen hebben gedaan. Een van hen vertelde mij het volgende:

“Om de hel waar deze dieren dagelijks in moeten leven enigszins te verzachten door tenminste de pijn van hun medische problemen weg te nemen.”

50 uur
Konijn bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

50 uur???

Deze uitspraak getuigt van een volledige minachting van de professionaliteit van politie, dierenartsen EN veehouders. Maar bovenal wat een drama voor de dieren die in het huis van deze notoire dierenmishandelaars moeten leven, of in hun wei. Hoe is het mogelijk dat een rechter een dergelijk besluit kan nemen? En dat in Nederland. Een land waar het zo goed voor dieren zou moeten zijn.

50 uur
Ernstig ondervoede hond bij mevrouw P. | Foto: Animals Today

OP 20 april wordt het vonnis van 50 uur werkstraf definitief. Tot die tijd hebben de officier van justitie en de verdachte het recht om in beroep te gaan. Laten we hopen dat de officier wel een hart voor dieren (en voor recht) heeft en in actie gaat komen.

©AnimalsToday.nl Karen Soeters