Soms houdt het echt niet op. Dat dacht ik toen ik afgelopen vrijdagavond benaderd werd door bezorgde mensen uit België, over verwaarloosde dieren bij een ‘opvang‘ bij hen in de buurt: ‘Het is al drie maanden een verschrikking maar pas nu zijn we er achter gekomen dat dit echtpaar ook in Nederland al jaren dieren verwaarloosde.’

Dante werd op de dag van deze foto geëuthanaseerd | Foto: Animals Today

De beelden spreken voor zich. Hoe is het mogelijk. Dit zijn J en C zoals ik ze maar even zal noemen van Stichting Ponyopvang uit Limburg, waar we zo lang onderzoek naar hebben gedaan.

Het magere paard op de foto heet Dante en is vrijdag, de dag dat deze foto werd genomen, geëuthanaseerd. Naar alle waarschijnlijkheid is dit hetzelfde magere paard dat ik eind april op een filmpje zag, wat daarna spoorloos verdween. Naar België blijkt nu.

Even ter herinnering. Al jaren waren er klachten over de verwaarlozing van dieren bij Stichting Ponyopvang, ook bekend onder de naam Kinderboerderijtje. De ponyopvang is meerdere malen van locatie gewijzigd en keer op keer bleken de dieren nadien toch weer verwaarloosd te worden. De dieren kregen niet of nauwelijks eten en water. Zelfs boeren uit de buurt voerden de dieren bij omdat zij het niet langer konden aanzien.

De dierenpolitie, NVWA en Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) voerden diverse controles uit, maar er kwam geen verbetering in de situatie. Eindelijk werd begin mei van dit jaar actie ondernomen. Alle pony’s en ezels werden in beslag genomen. Helaas bleven er ook dieren achter. Onder andere hangbuikzwijntjes, vogels geitjes konijnen roofvogels en naar nu blijkt ook 2 pony’s en een paard.

Karen’s blog: Eindelijk einde aan structurele dierenmishandeling ponyopvang

 

Ik stelde mijzelf destijds 3 vragen.

– Kan iedereen in Nederland zomaar een stichting oprichten en dieren opvangen?
– Hoe is het mogelijk dat zelfs drie handhavingsorganisaties een dergelijke ongeschikte houder zo lang niet konden tegenhouden?
– En natuurlijk: wat gaat er nu met de dieren van de ponyopvang gebeuren?

Na vrijdag is er nog een vraag bij: waarom is er geen enkele communicatie over dit soort toestanden tussen de diensten in Nederland en België die hierop toezicht moeten houden? Een soort zwarte lijst bijvoorbeeld.

Nadat ze uit Nederland zijn vertrokken en een spoor van ellende achterlieten zijn ze, alsof er niks aan de hand is, in België begonnen. Nog steeds geen geld, maar er zijn wel dieren bijgekomen.

Uit een interview met de Belgische televisie blijkt echter dat deze mensen nog steeds volhouden goed voor dieren te zorgen. Sterker nog, de reden dat de dieren er zo slecht uitzien zou komen omdat de vorige eigenaar de dieren verwaarloosd heeft. Maar paard Dante en de onderstaande pony’s zijn al heel lang in hun bezit en de verwaarlozing is dus geheel te wijten is aan J en C.

Zouden ze hun eigen lezing echt zelf geloven? Eigenlijk denk ik van wel. En dus moeten deze mensen een levenslang houdverbod krijgen, niet alleen in Nederland maar ook in België. Want ze menen het goed in hun hoofd maar doen ondertussen hele verkeerde dingen.

Op dit moment hebben ze zelfs een aanvraag ingediend om een officiële dierenopvang te kunnen worden. Gelukkig is er nu contact met de politie en andere organisaties in België dus ik kan mij niet voorstellen dat ze daar ooit nog een vergunning voor gaan krijgen.

Soms houdt het echt niet op
Verwaarloosd en mager | Foto: Animals Today
Soms houdt het echt niet op
Dringend medische zorg nodig | Foto: Animals Today
Soms houdt het echt niet op
Soms houdt het echt niet op… | Foto: Animals Today

De twee pony’s van bovenstaande foto’s zijn gisteravond laat door opvangcentrum de Paardenambulance uit Stabroek meegenomen. Zij stuurde een dierenarts langs bij de pony’s die vaststelde dat de dieren dringend medische zorg nodig hebben. Uiteindelijk hebben J en C de dieren meegegeven om aan te sterken.

Laten we hopen dat J en C in de tussentijd gaan begrijpen dat ze echt geen geschikte houders van dieren zijn en uiteindelijk al hun dieren ter adoptie af willen staan. Ik zou ze er heel graag bij willen helpen.

Wordt waarschijnlijk (helaas) vervolgd…

©AnimalsToday.nl Karen Soeters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.