Bij een brand in een caravan in Ritthem, Zeeland, is een kat zondag ernstig gewond geraakt. Het dier is dwars door het vuur gerend en heeft zichzelf zo in veiligheid gebracht. Stichting Scheldekat heeft zich daarna over het dier ontfermd. De eigenaar van de caravan wordt verdacht van brandstichting.

caravan
De poes ontsnapte en trotseerde het vuur | Foto: Stichting Scheldekat/Facebook

Bij de brand op een volkstuinencomplex in Ritthem ging de caravan geheel op in vlammen. Een poes die in de caravan zat wist op het nippertje te ontsnappen, maar moest daarbij het vuur trotseren. Hierbij is ze ernstig gewond geraakt. Stichting Scheldekat heeft de poes opgenomen en heeft goede hoop dat ze weer zal opknappen.

Verschroeid
In eerste instantie was de dierenambulance ingeschakeld voor een moederpoes met vier kittens, die in een andere caravan zaten, die niet in brand is gestoken. Later bleek dat er ook een kat aanwezig was geweest in de brandende caravan. Deze gewonde kat heeft men in eerste instantie niet gezien, maar toen zij zich ’s avonds vertoonde werd Stichting Scheldekat ingeschakeld.

Op haar Facebookpagina vermeldt Stichting Scheldekat over het dappere dier:

“Haar hele vacht is verschroeid (lijkt alsof geschoren) en ze heeft geen snorhaar meer over. Haar voorpootjes zijn ernstig verbrand en gelukkig hebben we haar gisteravond gevonden. Ze had al heel hoge koorts en lag te trillen van pijn. Door snel ingrijpen van de dierenarts heeft dit poesje het gered. Met behulp van medicatie en juiste verzorging hopen we dat dit poesje er weer helemaal bovenop komt.”

Dankbaar
De poes is heel toepasselijk Phoenix genoemd. Vandaag ondergaat ze een ingreep, waarbij onder narcose het verbrande weefsel met ingesmolten plastic tussen de teentjes verwijderd wordt:

“Ze krijgt speciale voeding, extra vocht en sterke pijnstilling. Ze beeft nog steeds maar geeft veel kopjes en is erg lief en dankbaar.”

De eigenaar van de caravan, een 57-jarige man uit Vlissingen, is opgepakt door de politie op verdenking van brandstichting. Het is nog niet bekend of hij wist dat de kat in de caravan zat toen de brand begon.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde