De meeste Nederlanders (69 procent) vinden dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Zij zijn bovendien bereid meer te betalen (gemiddeld 20 procent meer) voor vis die een beter leven heeft gehad. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat in negen Europese landen werd uitgevoerd in opdracht van diverse dierenbeschermingsorganisaties, waaronder CIWF Nederland.

vissen
Intensieve visserij | Foto: publiek domein

De overgrote meerderheid (72 procent) vindt dat het welzijn van vissen evenveel bescherming verdient als dat van andere dieren. Dat is nu niet het geval. Zo bestaan er geen aparte welzijnsregels voor vissen en hoeven ze (op de paling na) niet verdoofd te worden tijdens de slacht, waardoor ze vaak pijnlijk en langzaam sterven. Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF):

“Voor de consument en de wetenschap is het duidelijk: vissen kunnen lijden en moeten beter beschermd worden. De overheid moet met haar tijd mee gaan en betere regels voor de bescherming van vissen opstellen, te beginnen met verdoving bij de slacht.”

Oproep aan minster
CIWF Nederland, de Dierenbescherming en de Vissenbescherming roepen de minister per brief op welzijnsregels op te stellen ter bescherming van vissen en de verdoofde slacht bij vissen, zoals bij andere dieren, verplicht te maken. Eerder dit jaar concludeerde de Raad voor Dierenaangelegenheden ook dat de overheid meer aandacht moet hebben voor vissenwelzijn.

  • Download hier alle Nederlandse onderzoeksresultaten
vissen
Keurmerken ASC en MSC houden geen rekening met extra dierenwelzijn

Keurmerken moeten ook voor welzijn gelden
Voor de consument die vis wil met beter welzijn is de keuze in de supermarkt uiterst beperkt. In de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en onverdoofde, pijnlijke slacht is gangbaar.

De meerderheid van de ondervraagden uit het onderzoek vindt dat een duurzaamheidskeurmerk op kweekvis wél betrekking moet hebben op welzijn: 65 procent vindt dat het keurmerk ‘duurzaam’ zou moeten betekenen dat het dier de ruimte heeft gehad voor natuurlijk gedrag, en pijnloos is geslacht (55 procent). Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Persbericht CIWF