Een Egyptische circusleeuw heeft tijdens een voorstelling de leeuwentemster aangevallen. Onder het oog van het publiek rende de leeuw naar de vrouw, een bekende in de circuswereld, en sprong tegen haar op waardoor ze omviel. De leeuw is er goed vanaf gekomen; de vrouw moest met verwondingen naar het ziekenhuis.

leeuwentemster
Circusleeuwen | Foto credit: O.F.E. / Foter / CC BY-NC-SA

Door het voorval is wederom duidelijk geworden dat wilde dieren niet in het circus thuishoren maar in de vrije natuur. Tijdens de voorstelling in de stad Tanta in de Nijldelta zwaaide de vrouw naar het enthousiaste publiek, waarna de leeuw de verleiding niet kon weerstaan en haar aanviel. Andere leeuwentemmers schoten haar te hulp, en de leeuwen werden snel de tent uitgestuurd. Naar verluidt is de toestand van de leeuwentemster stabiel.

leeuwentemster
Screenshot YouTube

Dodelijk
Het is niet de eerste keer dat de bekende temster, Faten El-Helw, werd geconfronteerd met een aanval van een leeuw. In 2004 werd haar man Ibrahim ook door een leeuw gegrepen, maar hij overleefde dat niet. Ondanks dit voorval stopte Faten niet met haar beroep en moest dat nu bijna zelf met de dood bekopen. Behalve haar man werden zeker 5 andere familieleden ook door leeuwen aangevallen, verder terug in de jaren ’80, waarbij ook al een dodelijk slachtoffer viel. Eén van de leeuwen zou na zijn aanval geweigerd hebben om nog te eten en is daarna door verhongering om het leven gekomen.

De circusact werd door iemand in het publiek gefilmd en op YouTube gezet. Bekijk hieronder de beelden:

Verbod
Dit jaar gaat in Nederland een wettelijk verbod van kracht op het gebruik van wilde dieren in het circus, mede na lang aandringen door Wilde Dieren de ent Uit en de Partij voor de Dieren. Ook in het buitenland dringt bij steeds meer landen het besef door dat (wilde) dieren niet in het circus thuishoren en op steeds meer plekken wordt een verbod ingesteld.

Bron: RTL Nieuws ©PiepVandaag.nl Bart van Riel