Politie, douane en de dierenbescherming hebben vorige week 116 pups in beslag genomen in de haven van Dublin, Ierland. De honden van verschillende rassen, in leeftijd variërend van vier tot acht weken, waren samengepropt in twee busjes en bestemd voor het Verenigd Koninkrijk

Dublin
Screenshot

Controle aangescherpt
Bij inspectie door beambten, voor de busjes de veerboot op zouden gaan, werd geconstateerd dat er te weinig voedsel en water beschikbaar was voor de reis naar Groot-Brittannië. Daarnaast konden de chauffeurs geen puppypaspoorten overleggen. Sinds invoering van de nieuwe Animal Health and Welfare Act in 2013 word strenger op dergelijke misstanden gecontroleerd: het was voor het eerst dat er in een keer zo veel gezelschapsdieren in beslag werden genomen.

Langdurig onderzoek naar hondenhandel
Drie mannen die betrokken waren bij de hondenhandel zijn ondervraagd, maar nog niet gearresteerd. De vangst van de vele hondjes die op het punt stonden illegaal te worden verscheept, is volgens de Dublin Society for the Prevention of Cruelty to Animals (DSPCA) onderdeel van een langdurig onderzoek, dat nu hopelijk zal leiden tot vervolgingen.

Te jong
De DSPCA heeft de pups opgevangen. Het betreft een verscheidenheid aan rassen, waaronder yorkshire terriërs, cocker spaniëls, husky’s, mopshonden en labradoedels. Dierenartsen onderzochten de hondjes na aankomst in het asiel. De conditie van de meeste pups was redelijk, maar veel waren te vroeg bij hun moeder weggehaald. 32 hondjes hadden medische verzorging nodig, vanwege een wormbesmetting en diarree.

Volgens bronnen van de Ierse krant Independent zouden sommige dieren de reis waarschijnlijk niet hebben overleefd, omdat ze zo dicht op elkaar waren gepropt.

Adoptie
Inmiddels zijn alle pups gechipt en gevaccineerd. Op korte termijn zullen ze worden ondergebracht bij pleeggezinnen, zolang het onderzoek naar de hondenhandel loopt, waarna ze waarschijnlijk geadopteerd kunnen worden. Er zijn al veel gegadigden voor de pups, dus het zal niet moeilijk zijn geschikte hondenliefhebbers te vinden.

Bekijk hier de beelden van de pups:

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde