Kitesurfer Mitu Monteiro heeft hoge golven doorstaan om een zeeschildpad te redden. De schildpad was verstrikt geraakt in plastic en kon daardoor niet goed meer zwemmen. Ook het ademhalen werd bemoeilijkt. Mitu legde de verstrikte schildpad op zijn kiteboard en bracht het dier naar de kant. Dit maakt hem voor ons ook een kampioen!

kitesurfer
Foto credit: Peter Liu Photography / Foter / CC BY-NC-ND

De 31-jarige wereldkampioen was aan het surfen bij het Kaapverdische eiland Sal, voor de westkust van Afrika, toen hij iets dicht bij de rotsen zag drijven. Hij besloot een kijkje te nemen. Ondanks het gevaar van het zeer woelige water lukte het Mitu dichterbij te komen en zag hij dat het een noodlijdende zeeschildpad was, verstrikt in plastic, worstelend om te ademen en zwemmen.

Hij twijfelde geen moment om de schildpad te helpen en plaatste het dier op zijn board. Aangekomen op het strand begon Mitu samen met anderen het plastic weg te halen. Dat was een lastige klus want het plastic zat al diep in de huid van de schildpad. Mitu was het meest bezorgd om de flipper, deze was namelijk bedekt met een witte substantie en stonk heel erg. De kans is groot dat de flipper geamputeerd moet worden. De zeeschildpad is inmiddels opgevangen door een dierenhulporganisatie die er alles aan doet om het arme dier op te knappen.

Mitu:

“Normaal gesproken waarschuw ik iedereen om niet te dicht bij de rotsen te komen vanwege het gevaar, maar ik moest weten wat het was.”

De schildpad is gered dankzij Mitu’s nieuwsgierigheid, hopelijk krijgt het dier vanaf nu een plasticvrij leven.

Bekijk hier de indrukwekkende foto’s van Mito’s reddingsactie.

Bron ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk