Het woord ‘kraambox’ is de winnaar van de eerste Eufemismeverkiezing van Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen versloeg deze verhullende term, ook bekend als kraamkooi, overtuigend de grootste concurrenten: ‘oogsten’ (25 procent) en ‘ruimen’ (20 procent).

‘Kraambox’ is eufemisme van het jaar 2020
‘Karaambox’ is het winnende woord van de Eufemismeverkiezing 2020 | Foto: Wakker Dier

Anne Hilhorst van Wakker Dier over het eufemisme van het jaar 2020:

“Bij het woord kraambox denk je aan warmte, zachtheid en moederliefde. Niet aan een krappe kooi die een moedervarken belemmert in de zorg voor haar biggen!”

Met de Eufemismeverkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor verhullend taalgebruik in de vee-industrie. De dierenwelzijnsorganisatie nomineerde vijf woorden die in 2020 extra relevant waren: kraambox, oogsten, ruimen, zomerregeling en koloniehuisvesting. Bijna tienduizend mensen brachten een stem uit.
.

Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020

‘Kraambox’

De winnende term ‘kraambox’ komt uit de varkenshouderij. In Nederland brengen bijna één miljoen moedervarkens ongeveer een vijfde van hun leven door in deze kooien. De zeugen kunnen hierin maar één stap voor- of achteruit doen. Hierdoor worden ze ernstig beperkt in beweging en sociaal (moeder)gedrag. Ook leidt de opsluiting tot meer stress, blaasontstekingen en pijnlijke doorligplekken.

De kraamkooi kwam in 2020 in opspraak vanwege het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’. Met dit initiatief drongen ruim 1,4 miljoen Europeanen bij de Europese Commissie aan op een verbod op kooien in de veehouderij, waaronder ook de kraamkooi. Hilhorst:

“Een absolute mijlpaal. Niet eerder spraken mensen zich zo massaal uit tegen het houden van dieren in kooien. Passend dus dat ‘kraambox’ is verkozen tot het eufemisme van 2020!”

Doden

De nummers twee en drie hebben betrekking op het doden van dieren. Onder de noemer ‘ruimen’ werden nertsen en kippen vorig jaar in groten getale afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen mocht iets langer blijven leven, maar werd later alsnog ‘geoogst’, oftewel vergast en gevild voor bont.
.

Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd

Eufemismeverkiezing

Wakker Dier pleit voor bewoordingen die recht doen aan het leven en sterven van dieren in de vee-industrie. Hilhorst:

“Door de vele eufemismen in de veehouderij vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Het wordt tijd dat mensen het echte verhaal te horen krijgen.”

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.