Op 30 december ging de eerste Eufemismeverkiezing van Wakker Dier van start. Genomineerd zijn vijf woorden uit de vee-industrie die mooier klinken dan de werkelijkheid die ze beschrijven: ruimen (afmaken), oogsten (vergassen en villen), zomerregeling (extra kadaververvoer), kraambox (kraamkooi), en koloniehuisvesting (groepskooi).

Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020
Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020 | Foto: publiek domein

Anne Hilhorst van Wakker Dier legt uit waarom de Eufemismeverkiezing is uitgeschreven:

“Hoe we dingen noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we erbij voelen. Juist daarom gebruikt de sector verhullende taal om de harde realiteit te verbloemen.”

Wakker Dier heeft vijf eufemismen genomineerd die in 2020 extra relevant waren – vanwege corona, vogelgriep, de hittegolf en een Europees burgerinitiatief. Deelnemers kunnen tot 10 januari hun stem uitbrengen.

Doden

Onder de noemer ‘ruimen‘ werden nertsen en kippen dit jaar in groten getale afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen werd gespaard, maar later alsnog ‘geoogst‘; oftewel vergast en gevild voor bont.

Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020
Vergaste nertsen in Altforts- 15 augustus 2020 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Kadaververvoer

Over de hittestress van dieren bij hoge temperaturen werd in 2020 veel geschreven. Minder bekend is de ‘zomerregeling‘ die bij warm weer in werking treedt. Dat klinkt als een vakantierooster, maar betekent dat karkasservice Rendac vaker bij boeren langsrijdt om dode dieren op te halen.

Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020
Foto: Meat the Victims

Kooien

Afgelopen oktober is het burgerinitiatief ‘Stop de kooien‘ ingediend bij de Europese Commissie. Ruim 1,6 miljoen mensen ondertekenden dit initiatief tegen het gebruik van kooien, zoals de ‘kraambox‘ en ‘koloniehuisvesting‘. Hilhorst:

“De kraambox is een fraaie omschrijving voor een kooi die het moedervarken volledig vastzet en koloniehuisvesting voor legkippen is een soort veredelde legbatterij.”

Breng je stem uit voor de Eufemismeverkiezing 2020
Moedervarkens in kraamkooien | Foto: ©Wakker Dier

Eufemismeverkiezing

Wakker Dier pleit voor bewoordingen die recht doen aan het leven en sterven van dieren in de vee-industrie. Hilhorst:

”Door het taalgebruik van de vee-industrie vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Laten we het beestje voortaan bij de naam noemen!”

Op de website van Wakker Dier kun je je stem uitbrengen voor de Eufemismeverkiezing 2020: ruimen (afmaken), oogsten (vergassen en villen), zomerregeling (extra kadaververvoer), kraambox (kraamkooi), of koloniehuisvesting (groepskooi).

Bron: