Nu er in Azië geen geld meer binnenkomt vanuit het toerisme, hebben de olifanten in gevangenschap het zwaar. Het blijkt dat verschillende eigenaren in India zelfs moeite hebben om hun olifanten in leven te houden.

crisis voor olifanten
Corona veroorzaakt crisis voor olifanten in gevangenschap | Foto: Bhavishya Goel/flickr

Lockdown

Toen de pandemie in maart toesloeg zijn er in veel landen direct ingrijpende maatregelen genomen, waaronder een lockdown. Eerder schreven wij al over de ernstige gevolgen hiervan voor de olifanten in Thailand, maar ook de olifanten in India hebben het moeilijk. Doordat de olifanten niet langer bezocht mogen worden, komt er geen geld binnen. De olifanten kunnen geen lange wandelingen meer maken, wat slecht is voor hun spieren en verteringsstelsel. “De olifanten konden voelen dat de mensen gestrest en bang waren”, vertelt Ankit Pareek, directeur van olifantenpark Elefanjoy. Pareek:

“Veel van hen werden depressief omdat ze geen beweging en vermaak meer kregen van de toeristen.”

Voedseltekorten

Het meest prangende probleem voor de olifanten is echter het gebrek aan voedsel. Zij kunnen tot wel tweehonderd kilogram voer per dag eten. Dat is ongeveer tien procent van hun lichaamsgewicht en kost in India zo’n vijftig euro per olifant per dag. Olifanten zijn dan ook twaalf tot achttien uur per dag bezig met eten. Omdat Pareek niet wilde dat de olifanten onder de coronacrisis zouden lijden, heeft hij een lening genomen. Helaas hebben niet alle olifanten dit geluk. In september overleden vier olifanten die voorheen toeristen Fort Ajmer op brachten. Zij hadden maandenlang vastgebonden gezeten met beperkt voedsel en drinken.

De Federation of Indian Animal Protection Organisations (FIAPO) deed deze schokkende ontdekking. Volgens de directeur, Varda Mehrotra, gaat het al jaren slecht met de olifanten in de Indiase toeristenindustrie, maar escaleren de problemen nu vanwege corona. In India zijn er acht olifantenparken. Het systeem is zo ingericht dat zij het zich niet kunnen veroorloven om niet te werken. Wat er wordt verdiend, wordt meteen opgegeten. Daarnaast zijn er 1800 privaat gehouden olifanten, die worden gebruikt voor Hindoefeesten en bruiloften. Nu deze vanwege corona verboden zijn, gaat ook de situatie van deze olifanten achteruit.

Financiële steun

Sommige staten hebben aanvankelijk gezorgd voor financiële steun voor de olifanten, maar dat is nu gestopt. Via crowdfunding en social media hopen veel eigenaren alsnog genoeg binnen te halen, maar als het zo doorgaat zullen veel olifanten de crisis niet overleven.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap