In de Amerikaanse staat Florida is op oudejaarsavond de laatste greyhoundrace gehouden. Met het aannemen van wetsvoorstel ‘Amendement 13’ zijn de races vanaf 1 januari 2021 verboden in deze staat. Florida stond bekend als het ‘mekka’ als het gaat om hondenraces; met het verbod in deze belangrijke staat lijkt het einde van renwedstrijden met greyhounds (hazewindhonden) in de Verenigde Staten in zicht te zijn.

laatste greyhoundrace in Florida
Laatste greyhoundrace gehouden in Florida | Foto: publiek domein

Deze laatste race in Florida werd gehouden op oudejaarsavond bij de Palm Beach Kennel Club in West Palm Beach. Een renbaan die al 88 jaar dienst deed voor hondenraces. Het verbod komt twee jaar nadat kiezers in de staat met een grote meerderheid tegen deze ‘sport’ stemden. Twee jaar geleden had Florida nog 11 van de totaal 17 hondenrenbanen in de Verenigde Staten. Eerder dit jaar gingen banen in Texas en Alabama al failliet. Er resteren nog vier renbanen in drie staten: West Virginia, Arkansas en Iowa.

laatste greyhoundrace in Florida
Foto: publiek domein

Kate MacFall, directeur van de dierenrechtenorganisatie Humane Society in Florida, viert het einde van de hondenraces in de staat Florida. Een einde waar haar organisatie een belangrijke rol in heeft gespeeld:

“Florida was het mekka (van hondenraces – red.), de basis, de staat met de meeste renbanen. Nu is de industrie vervlogen.”

Zelfs Jim Gartland, directeur van de National Greyhound Association – de overkoepelende organisatie van de hondenraceindustrie, geeft toe dat de dag kan komen dat er geen hondenraces meer in Amerika zullen worden gehouden:

“Het kan over vijf jaar zijn, het kan over tien jaar zijn, maar het is zeker een mogelijkheid.”

laatste greyhoundrace in Florida
Greyhoundrace | Foto: publiek domein

Elke drie dagen één dode hond tijdens greyhoundrace

Eind jaren tachtig waren er meer dan 60 hondenrenbanen operationeel in de Verenigde Staten. De interesse in het gokken bij hondenraces nam echter de laatste jaren enorm af. Dit in combinatie met de onophoudelijke inspanningen van dierenrechtenactivisten, zoals GREY2K en de Humane Society, maar ook van de inmiddels overleden zangeres Doris Day, hebben ertoe geleid dat deze nare ‘sport’ in Florida nu verboden is.

Renwedstrijden met greyhounds zijn vaak in het nieuws over dopinggebruik bij de honden, wat leidt tot gebroken poten, beschadigde spieren en hartproblemen. Op de renbaan wordt het uiterste van de honden gevraagd, waardoor veel honden ernstig gewond raken. Door botsingen zijn gebroken nekken en ernstige verwondingen aan de rug aan de orde van de dag. In Florida stierf elke drie dagen één hond door de greyhoundraces. Buiten de renbaan leven de dieren in krappe kooien. Met recht een ‘hondenleven’.

laatste greyhoundrace in Florida
Foto: publiek domein

41 staten tegen hondenraces

Nu het verbod in Florida van kracht is, zijn er in 41 staten in de VS wetten vastgelegd tegen de hondenrensport. Maar Christine Dorchak, mede-oprichter van GREY2K, de organisatie tegen hondenraces, is nog niet tevreden met de bijna-comateuze toestand van de sport. Haar organisatie dringt aan op federale wetgeving tegen de greyhoundraces.

laatste greyhoundrace in Florida
Greyhound (galgo, hazewindhond) | Foto: publiek domein

Waarschijnlijk is het in de staten Arkansas en Iowa over niet al te lange tijd ook gedaan met hondenraces. Southland Casino Racing in West Memphis (Arkansas) heeft al aangegeven te stoppen met racen voor eind 2022. En in de staat Iowa stopt eind 2022 een subsidie aan de greyhoundindustrie, wat wellicht ook daar de renwedstrijden met greyhounds zal doen verdwijnen.

Als afval gedumpt na het jachtseizoen

Ook in veel andere landen worden de zachtaardige greyhounds op gruwelijke wijze ingezet voor menselijk vermaak. Denk aan hondenraces in Ierland en China, maar ook aan Spanje, waar de honden voor de jacht worden gebruikt en als afval worden gedumpt als het jachtseizoen erop zit.

Bron:

Start hazenjacht met galgo’s in Spanje

©AnimalsToday.nl