Reine, een 10-jarige neushoornkoe en haar 6 maanden oude kalf Magen zijn levenloos aangetroffen in het Zuid-Afrikaanse Mankwe Wildlife Reserve. Ze zijn bruut afgeslacht door stropers. Het nieuws is erg hard aangekomen bij de medewerkers van het reservaat, temeer omdat Reine al een eerdere poging van stropers om haar te doden voor haar hoorn op het nippertje had overleefd. Parkopzichters hadden het grootste deel van haar hoorn verwijderd om haar leven te sparen, maar tevergeefs.

Neushoornkoe en kalf afgeslacht door stropers
Neushoornkoe Reine en haar kalf Magen | Foto: screenshot video Lynne MacTavish/Facebook

Tussen de bomen in het reservaat zit een vrouw in safarikleding met haar blote knieën kruislings opgetrokken in het dorre gras. Ze doet haar best om tussen het snikken door iets tegen de camera te vertellen. Op de achtergrond is hoorbaar dat de bediener van de camera zijn verdriet ook niet kan inhouden. Achter de vrouw liggen twee levenloze lichamen van neushoorns, stoffig en al in staat van ontbinding. De vrouw is Dr. Lynne MacTavish, manager van het Mankwe Wildlife Reserve. Ze is van oorsprong Brits en zet zich al tientallen jaren in voor het behoud en de bescherming van neushoorns in Zuid-Afrika. De dode neushoorns zijn Reine en haar kalf Megan, die op de eerste dag van dit jaar bruut zijn afgeslacht door stropers.
.

.
Laf en zinloos

Een laffe en zinloze daad, aldus Lynne, die de beide dieren vanaf hun geboorte kende en beschermde. Want de dieren zijn belaagd in hun slaap en hadden beide geen noemenswaardige hoorns. Van Reine, het moederdier, werd een aantal jaren geleden door dierenartsen van Endangered Rhino Conservation haar hoorn op humane wijze verwijderd om haar tegen stropers te beschermen. Doorgaans een effectief middel. En het kalf Magen (Maggie) had nog nauwelijks een hoorn, omdat ze pas zes maanden oud was.

Maar stropers hadden het toch gemunt op het kleine stukje dat nog over was van Reine’s hoorn en op het minuscule hoorntje van Maggie. De zinloze en wrede dood van twee van hun geliefde neushoorns heeft de medewerkers van het park doen huiveren van shock en verdriet.

Toegewijde moeder

Reine was een heel toegewijde moeder. Ze ontsnapte in 2014 ternauwernood aan stropers toen die Winnie doodden, een andere neushoorn die naast haar stond. Reine was door dit incident maandenlang getraumatiseerd maar herstelde langzaam en baarde zelfs een prachtig kalf, Storm. En twee jaar later verwelkomde het reservaat opnieuw een kalf van Reine, Magen. De medewerkers noemden het jonge dier liefkozend ‘Maggie’. Maggie was vol leven, nieuwsgierig en had de neiging om rond te springen in plaats van te lopen. Moeder en kind werden voor het laatst gezien op oudejaarsavond, vredig grazend in de ondergaande zon, zich onbewust van de gruwel die hen te wachten stond.

Onderstaande video herdenkt het leven van Reine en Magen (video speelt af op Facebook):
.

neushoornkoe en haar kalf afgeslacht door stropers

Neushoorn Luke gewond

Direct nadat reservaatmedewerkers de overleden Reine en Magen hadden gevonden, gingen ze op zoek naar de andere neushoorns in het reservaat, om te controleren of zij in orde waren. Met een helikopter en twee vliegtuigen werd het gebied afgezocht. Uiteindelijk werden alle neushoorns gesignaleerd. Helaas bleek dat ook op Luke, een dominante neushoornstier, was geschoten. Hij liep mank doordat een kogel hem had geraakt in zijn schouder. Hij wordt behandeld door Dr. Gerhardus Scheepers van Zodiac Dierenkliniek, die hoopvol is dat hij volledig zal herstellen.

Wanhoop

Zoals te zien is in het filmpje zijn Lynne MacTavish en haar collega’s intens verdrietig en de wanhoop nabij. Ze waren erin geslaagd om de neushoorns 6 jaar lang veilig te houden door onthoornen en door anti-stroperijteams op te richten die onvermoeibaar over de kudde waakten tijdens eindeloze patrouilles. MacTavish:

“De meesten van onze medewerkers hebben er zelfs voor gekozen om tijdens de vakantie te werken om te helpen onze neushoorn veilig te houden – allemaal zonder resultaat. Er zijn gewoon geen woorden om ons verdriet uit te drukken. Maar hoewel we misschien gebroken zijn, zijn we niet verslagen. Het 12 jaar durende gevecht is een oorlog geworden waarbij de vraag naar neushoornhoorn zo groot is, dat syndicaten zich nu zelfs richten op de groeischijf – het kleine hoornstompje dat is achtergebleven na het humane onthoornen. We weten wat er moet gebeuren en we hebben een plan om de overlevende neushoorns te beschermen. Het wordt een enorm project, maar we moeten doen wat nodig is om door te gaan en onze belofte aan de neushoorn na te komen. Rust zacht onze geliefde Reine en Maggie, we beloven dat jullie dood niet voor niets is geweest.”

Dr. Lynne MacTavish legt in onderstaande video uit dat het onthoornen van neushoorns pijnloos is en levens spaart:
.

.
Wil je Dr. Lynne MacTavish en haar collega’s helpen bij haar plannen om de neushoorn te beschermen, kijk dan op de donatiepagina van Endangered Rhino Conservation.

Bron:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel