Omdat ze vorig jaar te lang heeft gewacht met het beëindigen van de nertsenhouderij in Nederland vanwege de vele coronabesmettingen, is minister Carola Schouten van LNV door Bont voor Dieren uitgeroepen tot Dom Bontje 2020. Volgens Bont voor Dieren is er ‘riant en eensgezind’ gestemd op de minister, hoewel ze zelf nooit bont heeft gedragen.

Minister Carola Schouten is Dom Bontje 2020
Minister Carola Schouten (LNV) reageert voor de camera van Bont voor Dieren op haar verkiezing tot Dom Bontje 2020 | Foto: screenshot video BontvoorDieren/YouTube

Aan de nertsenfokkerij is eind vorig jaar een einde gekomen, nadat het ene na het andere bedrijf besmet bleek met het coronavirus. Dit leverde een gevaar op voor de volksgezondheid, maar vaak is buiten beschouwing gelaten dat nertsen ook erg ziek worden als ze met het virus besmet raken. Aanvankelijk zijn er zelfs grootschalige dierproeven gedaan in besmette fokkerijen om te zien hoe het virus zich zou verspreiden. De slotconclusie was vorig jaar dat nertsenhouderijen broedplaatsen kunnen zijn waar het virus muteert, zoals in Denemarken, met alle risico’s van dien voor de volksgezondheid en dierenwelzijn.
.

Nertsenfokkerij potentieel gevaar voor volksgezondheid

.
De nertsenhouders die nog niet waren ‘geruimd’ mochten het pelsseizoen nog afmaken, om nog eenmalig te verdienen aan het dierenleed van de nertsen. Daarna was het exit en nu zijn er geen bontfokkers meer actief in Nederland. Oorspronkelijk had de industrie op 1 januari 2024 uitgefaseerd moeten zijn.
.

Einde Nederlandse nertsenfokkerijen

.
Voor de camera van Bont voor Dieren heeft Schouten sportief gereageerd op haar verkiezing tot Dom Bontje 2020:

“Ik was er wel verbaasd over, want ik dacht altijd dat het was voor iemand die juist bont draagt.
Ik heb gehoord dat jullie vonden dat het sluiten van de fokkerijen sneller moest, maar het is in Nederland zo dat als je een bedrijf beëindigt, dit wel volgens de regels moet. Iedereen mag stemmen wat hij of zij wil. Als jullie vinden dat ik het Domme Bontje ben, dan is dat zo.”
.

.
Bont voor Dieren licht de verkiezing van minister Schouten tot Dom Bontje toe:

“Volgens ons en onze achterban staat de minister symbool voor het alsmaar voortdurende getouwtrek rondom het vreselijke lot van miljoenen nertsen in Nederland in 2020. Direct na de eerste coronabesmettingen in april vorig jaar riepen we op tot directe sluiting van alle 126 nertsenfokkerijen.”

Zanger Gordon en presentator Koen Kardashian eindigden in de Dom Bontje-verkiezing 2020 respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR