Wetenschappers hebben op 4 kilometer diepte voor de kust van West-Australië zogenaamde koraaltuintjes ontdekt. Deze tuintjes vormen ieder een eigen mini-ecosysteem inclusief verschillende organismen.

koraaltuintjes
Voor de kust van West-Australië zijn koraaltuintjes ontdekt
(foto ter illustratie)| ©zlatkarp Flickr via Compfight cc

Het wetenschapsteam deed de ontdekking met behulp van een diepzeerobot die ravijnen tot 4000 meter diepte in kaart bracht. Op verticale wanden van deze ravijnen werd een enorme rijkdom aan koraal en ander leven aangetroffen, aldus Julie Trotter van de Universiteit van West-Australië (UWA) en leider van het onderzoek.

De drie oceanen rond Australië zijn nog niet eerder verkend gebied, terwijl het ontzettend belangrijk is meer te weten te komen over het leven in de diepe ravijnen. Dit water komt van oorsprong uit Antarctica en voedt op haar beurt alle grote oceanen ter wereld. Daarmee regelt het dus ook ons klimaatsysteem.

De wetenschappers onderzochten de Bremer-, Leeuwin- en Perth-ravijnen. Vooral het Bremer-ravijn is interessant, door het enorme koraalkerkhof dat zich daar bevindt.

Omdat Australië zelf geen oceanografisch onderzoeksschip en geen diepzeerobot heeft gaat het onderzoeken van de diepe zee langzaam. De diepzeerobot voor deze expeditie, de SuBastian, is geleend van het Amerikaanse Schmidt Ocean Institute.

Bron:

©Animals Today