Geregeld worden in de Verenigde Staten honden gevonden die in hondengevechten als prooi zijn gebruikt. Ondanks hun vreselijke verleden en ernstige verwondingen, blijken vele van deze dieren onder het ruige en beschadigde uiterlijk een zachtaardig karakter te hebben. Na een wereld vol geweld willen ze niets liever dan een vriendelijke behandeling en liefdevolle aandacht.

hondengevechten
Mensen verantwoordelijk voor hondengevechten | Foto: Bert van Straten

Bloedsport
Hoewel het in veel landen verboden is, komen hondengevechten helaas nog veelvuldig voor. Met name Amerikaanse pitbullterriers, gefokt voor gevechten in de ring (de ‘pit’), en Amerikaanse staffordshireterriers worden hierbij gebruikt, maar ook buldogs, mastiffs en Dogo argentino’s. Deze honden met hun sterke kaken zijn gefokt om hun vechtkwaliteiten. Bloedsporten waarbij dieren tegen elkaar worden opgehitst (hond tegen hond, hond tegen beer, hond tegen das, hond tegen ratten, hanengevechten) werden honderden jaren lang normaal gevonden. Hondengevechten vonden al in de Romeinse tijd plaats; het is schrijnend om erover na te denken hoeveel dieren dit walgelijke ‘amusement’ in zo veel jaren het leven heeft gekost.

Tegenwoordig zijn hondengevechten illegaal, maar dit wil zeker niet zeggen dat ze niet voorkomen. Door te gokken welk dier wint, kan veel geld worden gewonnen. Om vechthonden te trainen en ze zo agressief mogelijk te maken, worden andere honden gebruikt als prooi (bait dog) om op te oefenen.  Als deze dieren de gevechten overleven zijn ze ernstig gewond en getraumatiseerd.

Gedood of gewond
Soms worden gedumpte honden aangetroffen die, gezien hun verwondingen, gebruikt zijn als prooi en hun ontberingen helaas niet overleefd hebben. Maar ook overlevers die van geen nut meer zijn worden afgedankt. Af en toe hebben zulke ernstig mishandelde dieren het geluk terecht te komen in een liefdevolle dierenopvang en vinden ze een nieuw thuis. Verrassend genoeg kunnen honden die een vreselijk leven hebben geleid, en zijn blootgesteld aan ernstige agressie, toch zeer vriendelijke en sociale dieren zijn en na rehabilitatie een fijne gezinshond worden.

Gered door de dierenarts
Zo werd in Florida onlangs een jonge pitbull aangetroffen die ernstig gewond was. Jackson was mager, had allerlei wonden en littekens en een blind linkeroog vanwege een ernstige beschadiging. Daarnaast hing zijn rechteroog uit de oogkas. Hij werd snel naar dierenkliniek Clay County Humane Society gebracht, waar dierenarts Christian Broadhurst zijn oog verwijderde. Ook bleek Jackson hartwormen en parasieten te hebben. Het arme dier heeft een vreselijke tijd gehad, maar is gelukkig nu in goede handen.

“Het is vreselijk om te bedenken wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar het stelt me gerust dat hij nu bij ons is. Hij is veerkrachtig en het is wonderbaarlijk om te zien hoe blij en geweldig hij is, en hoe goed hij zich aanpast. Lange tijd heeft hij veel pijn geleden, maar dit is nu voorbij.”

Vriendelijke oude pitbull
In een andere Amerikaanse staat, Iowa, wacht Rocky op een gouden mandje, na een beroerd leven. Toen de oude pitbull deze maand bij het asiel van Mason City binnen werd gebracht, was het direct duidelijk uit wat voor circuit hij komt. Hij zit onder de littekens van snuit tot staart, zijn oren zijn volledig afgesneden, tot zijn hoofdhuid, en hij is doof. Hoewel Rocky zeer waarschijnlijk ook is gebruikt om op te oefenen door vechthonden, vertoont hij volgens de asielmedewerkers zelf geen tekenen van agressie en is het een vriendelijk dier. Sybil Soukup, directeur van de Humane Society:

“Het breekt mijn hart als ik erbij stil sta dat Rocky waarschijnlijk gebruikt is in de wrede wereld van de hondengevechten. Het is ook bijna niet voor te stellen, want hij is juist zo gedwee. We hopen voor Rocky dat hij eindelijk een baasje vindt dat hem verdient.”

Kittens knuffelen
Een hond die bewijst dat ook honden met zo’n gewelddadig verleden een tweede kans verdienen is Cherry Garcia. De pitbull werd tien jaar geleden gered; footballspeler Michael Vick had tientallen honden voor zijn hondenvechtarena en toen zijn zaak werd opgerold bleven de 53 honden over. Zelfs dierenhulporganisaties waren verdeeld over het lot van de honden. Volgens de Humane Society of the United States waren de getrainde dieren zeer agressief en PETA noemde de dieren ‘tikkende tijdbommen’. Toch zetten zo veel mensen zich in voor het belang van deze honden, dat ze een tweede kans kregen bij organisaties BADRAP en Best Friends Animal Society. Deze onderschatten de enorme uitdaging niet, maar met gekwalificeerde mensen lukte het ze veel dieren succesvol te rehabiliteren. De meeste honden zijn terechtgekomen in liefdevolle gezinnen. Over deze dieren is een interessante documentaire gemaakt: The Champions. Een synopsis vind je hier.

Een van die honden is Cherry. De driepotige pitbull kreeg onlangs een feestdag aangeboden. Omdat Cherry bijzonder dol is op kittens, bracht een plaatselijk asiel een mand met kittens langs, waar Cherry heerlijk mee kon kroelen. Baasje Melissa Faccione, waarbij Cherry sinds vijf jaar woont:

“Steeds als hij kittens ziet lijkt het alsof alle stress uit zijn lijf verdwijnt. Al die katjes die over hem heen klimmen is voor hem een droom die uitkomt.”

Na het knuffelen kreeg Cherry een hondenijsje en een koud hondenbiertje na het spelen in de tuin.

De Humane Society schat dat meer dan 40.000 mensen in de Verenigde Staten betrokken zijn bij georganiseerde hondengevechten, en nog eens duizenden bij hondengevechten op straat.

Bronnen: US Magazine, Kaaltv, News4Jax ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde