In Deurne, Noord-Brabant, heeft de eigenaar van een ezel deze week een proces-verbaal gekregen omdat het dier zonder beschutting in weer en wind buiten stond. Dit kan ezels fataal worden omdat hun vacht waterdoorlatend is.

ezel
De vacht van een ezel is niet waterafstotend | Foto: publiek domein

De Dierenpolitie Oost-Brabant slingerde de man op de bon omdat zijn ezel op geen enkele manier kon schuilen tegen de regen, wat bij ezels pure noodzaak is. De vacht van een ezel is niet waterafstotend, waardoor de dieren drijfnat kunnen worden met alle gevolgen van dien voor hun welzijn en gezondheid.

ezelstroperij
Foto: publiek domein

Paarden hebben een veel vettere vacht dan ezels waardoor zij wel voldoende bescherming hebben tegen de regen, wat overigens niet inhoudt dat ze dan ook maar zonder beschutting of afdak ergens neergezet moeten worden. Ieder dier vindt het prettig om bij een koude wind met striemende regen ergens in de luwte te kunnen staan, of schaduw kunnen vinden in de zomer.

Bel 144
Omdat niet iedereen weet dat ezels, en ook geiten, slecht tegen regen bestand zijn is het zaak om contact op te nemen met de dierenpolitie wanneer blijkt dat ze permanent ergens buiten staan zonder bescherming tegen de elementen. Mocht je ergens een ezel of geiten zien staan zonder beschutting, neem dan direct contact op met de dierenpolitie via telefoonnummer 144.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel