Een vrachtwagen geladen met levende kippen is vanochtend gekanteld op de A50 bij Arnhem. Hierbij is een groot aantal kippen om het leven gekomen. Enkele ontsnapte dieren zijn later gevangen en alsnog afgevoerd.

kippen
Foto: Pixabay

Het ongeluk gebeurde rond 7 uur en veroorzaakte een grote ravage ter hoogte van knooppunt Schaarsbergen richting Apeldoorn. De 35-jarige chauffeur uit Nunspeet (Gld) zou een klapband gekregen hebben waarna hij de macht over het stuur verloor. Getuigen verklaren ook dat de vrachtwagencombinatie in de middenberm terechtkwam en begon te slingeren, zo meldt De Gelderlander. Het is nog niet bekend of dit voor of na de klapband was, maar dat wordt door de politie onderzocht. De chauffeur is niet gewond geraakt.

Afgevoerd
Ook is niet bekend hoeveel kippen er vervoerd werden, maar een groot aantal dieren heeft het ongeluk niet overleefd. Exacte aantallen zijn echter niet bekend gemaakt. Enkele kippen kwamen vrij met de schrik en liepen rond op de snelweg. Zij zijn gevangen en samen met de overige dieren in een andere vrachtwagen overgeladen en afgevoerd. Om 14 uur werd de weg weer vrijgegeven, maar er zullen nog wel reparaties moeten plaatsvinden aan het wegdek. 

Viaduct
Het was de tweede keer deze week dat een vrachtwagen met kippen een ongeluk kreeg. Woensdagmiddag reed een volgeladen vrachtwagen op de N33 bij Siddeburen in Groningen tegen een viaduct. Volgens het Dagblad van het Noorden zijn daarbij ook enkele kippen om het leven gekomen. Donderdag werd een vrachtwagen met kalkoenen door de politie gecontroleerd die stil stond naast de snelweg bij Zevenbergen (NB). De dieren waren oververhit en snakten naar adem, aangezien het buiten bijna 30 graden was en de vrachtwagen ook nog eens in de zon stond. Er was geen enkele koeling. Deze zaak is door de politie overgedragen aan de NVWA.

Stalbrand
En alsof het nog niet genoeg was met het pluimvee-leed was er gisteravond laat ook nog een brand in een kippenstal in Groesbeek (Gld), zo meldt opnieuw De Gelderlander. Vermoedelijk is deze stalbrand ontstaan na blikseminslag. In de stal van scharrelkippenopfokbedrijf Grutters bevonden zich 40.000 dieren. Hoewel de brand niet de hele stal in de as heeft gelegd zijn de meeste dieren omgekomen door de rook.

Bronnen: De Gelderlander, Dagblad van het Noorden, politie.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.