De documentaire ‘Dominion’ (2018) van regisseur Chris Delforce mag dan alweer 7 jaar geleden gemaakt zijn, de realiteit van alledag is ongewijzigd. Dominion is samengesteld uit honderden uren beeld, gefilmd met drones en verborgen camera’s. Te zien is de rauwe realiteit van de industriële veehouderij in Australië, die volgens Delforce niet veel verschilt van de vee-industrie in Europa of de Verenigde Staten.

De schaal van de veehouderij in Australië, zoals te zien in Dominion, is niet te vergelijken met die van Europa. Maar slechte behandeling van dieren is niet gebonden aan grenzen. Er is eerder sprake van een mentaliteit, waarbij grenzen van fatsoen opschuiven om zo hoog mogelijke winstmarges te creëren. Dieren worden daarbij op industriële schaal gehouden en vertegenwoordigen louter inkomsten.

In de vee-industrie krijgen dieren geen behandeling als levende wezens met gevoel en emoties, waar ze volgens de wet recht op hebben. Hun ‘intrinsieke waarde’ is erkend, maar de wet biedt ook een uitweg wanneer er sprake is van een ‘redelijk doel‘, om dierenleed alsnog te vergoelijken.
Dominion moet je gezien hebben
Vingerwijzen naar een land of streek heeft geen zin. Wat er wereldwijd achter de gesloten deuren van de industriële veehouderij gebeurt is zuiver een fatsoenskwestie. De vraag is daarom terecht: vanaf welk punt kun je niet langer wegkijken? Daarom is het zinnig om Dominion te zien, wat in Nederland gratis mogelijk is via de Eye Film Player van het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Het museum schrijft over de documentaire:
“Dominion bestaat uit een aaneenschakeling van uiterst indringende beelden die laten zien wat er achter gesloten deuren gebeurt bij de productie van vlees, zuivel, eieren en leer. De undercoverbeelden van de leefomstandigheden van en wreedheden jegens kippen, varkens en koeien zijn schokkend.”
.

Tegen andere gevolgen van de industriële veehouderij kunnen gesloten deuren en dichte hekken niet op. Zo eisen stikstofuitstoot, grondwatervervuiling, stankoverlast en risico’s voor de volksgezondheid ook hun tol in het systeem van de industriële veehouderij:
“De film toont ook de ecologische impact van de industriële veehouderij en benoemt de ethische dilemma’s rondom de vleesindustrie die levende wezens reduceert tot producten.”
.

Speciësisme
De mens creëerde een blinde vlek voor wat je wél en niet mag doen met welke dieren. Varkens krijgen een stroomstoot op weg naar de slacht, maar thuis mag niemand (vanzelfsprekend!) aan de hond op kat komen. Daarom is het goed om dit principe van speciësisme onder ogen te zien en onze collectieve verantwoordelijkheid te erkennen. Dominion is van oorsprong een Britse term voor regio’s met geheel of gedeeltelijk zelfbestuur. De documentaire gaat over menselijke dominantie over andere soorten, waarbij we ongelijke ‘spelregels’ hanteren.
.
- Bekijk Dominion via Eye Film Player
.

Vorm zelf je oordeel
Dominion is niet makkelijk om te zien, maar biedt een kans om door de pr van de vlees- en zuivelindustrie heen te prikken en zelf een oordeel te vormen. Er zijn begeleidende commentaren van Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Sia, Kat Von D, Sadie Sink en regisseur Chris Delforce van Farm Transparency Project.
Bekijk de volledige documentaire gratis via Eye Film Player en hieronder de trailer op YouTube:
.
.
Bronnen:
- Eye Film Player (bekijk hier Dominion)
- Eye Filmmuseum
- Farm Transparency Project/YouTube
- Historiek
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Mijn ogen vullen zich met tranen……dit zou iedereen moeten zien! Wegkijken kan dan niet meer en je kan dan toch niet anders dan er iets mee doen…….of juist heel veel doen niet meer doen!!!
Beste Ester,
Wij kunnen ons jouw emotie goed voorstellen. Het is niet te bevatten dat mensen doorgaan met het behandelen van dieren als voorwerpen, als dingen zonder gevoel. Na het zien van Dominion kun je niet anders dan schuld erkennen en je een tijdlang heel diep schamen. Om daarna je leven – en dat van andere dieren – ingrijpend te (ver)beteren. Wat ons betreft is dat een fatsoenskwestie, want we zijn niet zo ver geëvolueerd om ons als beesten te blijven gedragen tegenover andere levende wezens.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday.nl