Een recente uitspraak van het Hooggerechtshof van Castilië en León heeft opnieuw een streep gezet door het omstreden stierenfeest Toro de la Vega in het Spaanse Tordesillas. Daarmee komt voorlopig een einde aan de pogingen van de gemeente om dit wrede stierenfeest in een nieuwe vorm te laten voortbestaan.

Een stier werd vroeger met lansen gedood tijdens Toro de la Vega, een stierenfeest in Spanje
Toro de la Vega blijft verboden, bevestigt rechter | Foto: Aitor Garmendia / CAS International / AnimaNaturalis

Toro de la Vega was een toernooi waarbij een stier door een veld werd gejaagd en met lansen gedood. In 2016 verboden de autoriteiten het doden en verwonden van de stier. Het stierenfeest werd omgezet naar een stierenren zonder lansen en bloed. Dit gebeurde dankzij jarenlang campagnevoeren door de Spaanse partij voor de dieren PACMA en het Comité Anti Stierenvechten (CAS International), met steun van Spaanse en internationale organisaties. In 2022 probeerde de gemeente het evenement nieuw leven in te blazen met divisas — het bevestigen van een embleem met daaraan een harpoen van 9 cm op de huid van de stier.  

Juridische strijd tegen Toro de la Vega

PACMA startte drie jaar geleden een juridische procedure hiertegen. Het Hooggerechtshof van Castilië en León oordeelde dat met deze aanpassing de essentie hetzelfde bleef. Nog altijd verwonden mensen de stier voor publiek vermaak. Het hof benadrukte dat er geen veterinair bewijs is dat aantoont dat een evenement met divisas minder pijnlijk of schadelijk zou zijn voor het dier. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner bij CAS, was in 2015 in Tordesillas om samen met Animals Today (toen nog PiepVandaag) het gruwelijke evenement te filmen: 

“We mogen onze aandacht niet verslappen: zolang er juridische mazen bestaan, zal de gemeente Tordesillas blijven proberen de wet te omzeilen. Het bevestigen van divisas is niets anders dan een andere manier om het lijden van de stier te rekken. De stier wordt nog steeds gemarteld – alleen zou zijn doodstrijd achter de schermen gebeuren.”

Tradities geen vrijbrief voor dierenmishandeling

Volgens burgemeester Miguel Ángel Oliveira is met het schrappen van het dodelijke element aan de wet voldaan. “Wij willen de traditie behouden, zonder het dier te doden,” aldus een gemeentewoordvoerder. Echter, het hof deelt dat standpunt niet. Elke handeling die het dier verwondt — hoe ‘symbolisch’ ook — blijft verboden. Maite van Gerwen, directeur van CAS International: 

“Hiermee maakt de rechter duidelijk dat tradities geen vrijbrief zijn voor dierenmishandeling.” 

Einde Toro de la Vega 

Sinds 2006 voerden CAS International, samen met PACMA en later ook Humane World for Animals (voormalig HSI), campagne om een einde te maken aan Toro de la Vega. Met de campagne Rompe una lanza (‘Breek een lans’) werd het bestaan van Toro de la Vega in Spanje breed onder de aandacht gebracht. Dit leidde tot groeiend maatschappelijk verzet. 

Stier niet meer gedood bij Toro de la Vega?

Ook vanuit Nederland is jaarlijks meegedaan aan protesten. Hiermee maakten de demonstranten duidelijk dat dit dierenleed niet alleen in Spanje, maar in heel Europa op weerstand stuitte. Waar in het begin vrijwel niemand buiten Tordesillas van Toro de la Vega had gehoord, groeide de beweging in de loop der jaren uit tot een brede coalitie van organisaties en betrokken individuen die zich inzetten voor een verbod. In 2016 verbood de deelstaat Castillië en León het, en zette het om naar een stierenren zonder lansen en bloed. 

In 2015 maakte AnimalsToday  samen met CAS International een documentaire, om aandacht te vragen in Europa voor het dierenleed tijdens dit stierenfeest. Bekijk de documentaire hieronder: 

Rompesuelas
Karen Soeters tussen de ruiters tijdens Toro de la Vega

Teken de petitie van CAS International om een einde te maken aan deze wrede tradities. 

Bron:

  • Persbericht CAS International
  • Lees ook op Animals Today:

Onregelmatigheden bij stierenfeest Toro de la Vega in Spanje

Karen’s blog: Contrasten in Spanje; dierenleed

©AnimalsToday.nl