Vanochtend vond Toro de la Vega plaats in de Spaanse gemeente Tordesillas. Het was een bloedloze stierenren zonder de dood van de stier tijdens het evenement. Alhoewel het doden en verwonden van het dier sinds 2016 verboden is, werden de regels recentelijk versoepeld. Echter, het gerechtshof van Castilië en León hief het nieuwe reglement op.

Toro de la Vega
Onregelmatigheden bij stierenfeest Toro de la Vega in Spanje | Foto: Comité Anti Stierenvechten/AnimaNaturalis

Uiteindelijk werd er een stierenren gehouden met de uitgekozen stier voor Toro de la Vega 2022: Manjar. Amper zes uur eerder werd de stierenren goedgekeurd, zonder te voldoen aan het vereiste wettelijke termijn van 10 dagen voor het doen van een soortgelijke aanvraag. Bovendien is het evenement gehouden zonder autorisatie vanuit de deelstaat. Hiertegen zullen het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis juridische stappen ondernemen. Dit kan leiden tot een boete van tussen de 60.000 en 150.000 euro voor de gemeente van Tordesillas.

Daarnaast hebben CAS en AnimaNaturalis vanochtend Toro de la Vega gedocumenteerd. Minstens 80 mensen te paard achtervolgden de stier tijdens de stierenren. Het dier wordt binnen 24 uur na het evenement naar het slachthuis gebracht en gedood, zoals de wet dat toeschrijft. We onderzoeken momenteel of er misstanden hebben plaatsgevonden. Mocht dat het geval zijn, dan zullen we hiertegen aangifte doen.

Wijzigingen reglement

Sinds het verbod op het verwonden en doden van de stier in 2016, oefenen de inwoners van Tordesillas druk uit op de autoriteiten. Men wil de terugkeer van Toro de la Vega met lansen en de dood van het dier. Daarnaast werd dit jaar een wijziging van een reglement doorgevoerd, om de wet te omzeilen: men mocht een embleem op de huid van de stier bevestigen, met daaraan een harpoen van 9 cm lang. De Spaanse partij voor de dieren PACMA deed aangifte. Dit leidde uiteindelijk tot het opheffen van het stierenfeest met het nieuwe reglement door het gerechtshof van Castilië en León.

Spaans stierenfeest Toro de la Vega blijft verboden

Toro de la Vega

Op de tweede dinsdag van september werd jaarlijks een stier op middeleeuwse wijze opgejaagd door honderden mannen te voet en te paard, en vervolgens met lansen aangevallen en gedood, tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas. Toro de la Vega leidde ieder jaar tot grote commotie binnen de Spaanse samenleving. Uiteindelijk besloot in 2016 het gerechtshof van de deelstaat Castilië en León, om het doden en verwonden van de stier te verbieden. Sindsdien is Toro de la Vega een stierenren zonder bloed.

Tot slot: CAS International heeft samen met PACMA jarenlang gestreden voor een verbod op Toro de la Vega. In 2015 maakten CAS met AnimalsToday (voorheen PiepVandaag) een documentaire, om aandacht te vragen in Europa voor het dierenleed. Bekijk de documentaire hieronder:

Teken hier de petitie van CAS en AnimaNaturalis tegen de wrede stierenfeesten in Spanje!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer