Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog reizen Nederlandse dierenbeschermers naar Oekraïne. Karen Soeters van House of Animals wil samen met haar team in kaart brengen hoe het gaat met de tienduizenden achtergelaten (huis)dieren van gevluchte baasjes in het oorlogsgebied. De dierenwelzijnsorganisatie biedt sinds het begin van de oorlog structurele noodhulp voor dieren in Oekraïne.

House of Animals in Oekraïne voor onderzoek naar noodhulp voor dieren
House of Animals in Oekraïne voor onderzoek naar noodhulp voor dieren | Foto: Shelter Sirius, Kiev

Naast diep mensenleed en een groot aantal burgerdoden, worden ook veel dieren slachtoffer van de oorlog. Op uitnodiging van hun Oekraïense collega’s gaat House of Animals onderzoeken welke noodhulp Nederland kan bieden. Het gaat daarbij om humanitaire hulp voor dieren, zoals medische ondersteuning, voer en opvang van dieren in shelters. Karen Soeters van House of Animals:

“We verwachten veel huisdieren op straat aan te treffen. Vaak zijn ze achtergelaten door hun baasjes, die gevlucht zijn naar het buitenland en niet terug kunnen keren.”

Tot nu toe zit het weer nog mee als je op straat leeft, maar daar zal snel verandering in komen:

“We maken ons ernstig zorgen over de winter die eraan komt. Nu vinden de dieren misschien nog wat voedsel op straat. Maar bij ijskou, gebrek een schuilplaatsen en voedsel zullen ze sterven.”

.

House of Animals haalt half miljoen op voor dieren Oekraïne
House of Animals haalde ruim een half miljoen op voor dieren in Oekraïne | Foto: House of Animals

Torenhoge prijzen

House of Animals zet zich vanaf het begin van de oorlog in om aan hun lot overgelaten dieren in Oekraïne te redden. Begin dit jaar werd ruim een half miljoen euro aan donaties ontvangen, om 100.000 Oekraïense dieren van voedsel te voorzien. Maar daarmee zijn ze de winter nog niet door. Soeters:

“Lokale vrijwilligers vangen soms wel tientallen honden en katten op in huis en dierenasielen puilen uit met duizenden dieren: van paarden, koeien en varkens, tot parkieten, honden en katten. Maar door het verlies van hun baan en torenhoge energieprijzen hebben ze geen geld meer om de dieren eten en onderdak te geven.”

Het team van House of Animals komt vanavond (woensdag 14 september 2022) aan in de stad Lviv. Daarna zullen ze onder escorte doorreizen naar Kiev. Om te zien welke impact de oorlog heeft op dieren en de mensen die voor ze zorgen, volg je de reis van House of Animals in Oekraïne via Instagram en Facebook.

Karen’s blog: ‘De dieren zullen sterven zonder jou’ – Help dieren Kiev

©AnimalsToday.nl | House of Animals