Na bijna drie maanden is de vulkaanuitbarsting op La Palma eindelijk achter de rug. De Cumbre Vieja heeft destructieve sporen achtergelaten en vele dieren de dood gebracht. Giftige gassen zullen nog lange tijd uit de vulkaan opstijgen. Een katje dat op wonderbaarlijke wijze de lavastromen heeft overleefd, wacht om opgehaald te worden door haar mensenfamilie.

Katje wacht op familie na vulkaanuitbarsting La Palma
Katje wacht op familie na vulkaanuitbarsting La Palma | Foto: screenshot video Guardia Civil via Daily Motion

De abrupte vulkaanuitbarsting van Cumbre Vieja op La Palma heeft in drie maanden grote delen van het Canarische eiland verwoest. Achtergelaten dieren liepen met verwondingen verdwaald rond en velen ontkwamen niet aan de dood.

Daarnaast is er in de natuur een verschuiving in de voedselketen opgetreden. Het wild op de Canarische eilanden bestaat voornamelijk uit reptielen, waarvan hagedissen de eerste schakel zijn. Velen zijn onder de as en lava bedolven en hun predatoren hebben moeten vertrekken om een andere voedselbron te vinden. De asregen kan nog weken aanhouden.
.

Dierenleed na uitbarsting vulkaan op La Palma

Vertrek door giftige gassen

Niet alleen vanwege de missende link in de voedselketen zijn bepaalde dieren vertrokken. Ook moesten velen vluchten vanwege de zeer giftige zwavel- en verstikkende CO2-gassen die de vulkaan sinds de uitbarsting in grote hoeveelheden uitstoot. Langs de kust is hierdoor een sterke vermindering van vispopulaties opgetreden. Op het land zijn sinds de uitbarsting opvallend weinig vogels te horen.
.

#GNvdD: Honden La Palma gered door mysterieuze, anonieme groep

Katje bij lavastroom

De afgelopen maanden zijn vele honden en andere dieren gered uit de omgeving van de spuwende vulkaan. Enkele dagen geleden is er nog een laatste katje aangetroffen vlakbij de lavastromen, in de asregen en giftige lucht. Inmiddels bleek dat er geen nieuwe lavastromen meer uit de Cumbre Vieja vloeiden. De Seprona vond het miauwende dier met een bruin en zwart gevlekte vacht bij Montaña de la Laguna. Met behulp van dierenartsen heeft het personeel van de lokale hulpdienst het katje kunnen redden en overbrengen naar een veilige locatie. Momenteel wordt gezocht naar de familie waar het katje thuishoort, zodat zij nog voor het begin van het nieuwe jaar met elkaar herenigd kunnen worden.
.

 

Bronnen

#GNvdD: Bijen overleven as vulkaanuitbarsting La Palma

©AnimalsToday.nl Jennie Cools