Reddingswerkers hadden groen licht gekregen om de uitgemergelde jachthonden te redden die door de lavastromen in La Palma waren ingesloten. Maar onverwachts moesten ze met enige bezorgdheid constateren dat de honden waren verdwenen uit het ommuurde erf. Waren ze onder de lavastromen terechtgekomen? Of wisten ze te ontsnappen? De verbazing was groot toen vanmiddag bij het erf een spandoek werd gespot met de tekst: Sterkte La Palma. De honden zijn in orde! A-Team. De honden zijn door een mysterieuze, anonieme groep gered.  

honden La Palma
Honden La Palma gered door mysterieuze anonieme groep | Foto’s screenshot YouTube-video

Omringd door hete lava

De vier podenco’s en twee galgo’s op La Palma werden omringd door hete lava en konden geen kant op. De honden kregen al dagenlang voedsel en water via een videodrone tot zij gered konden worden. Het comité van experts en vulkanologen van het Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias (Pevolca) gaf deze week toestemming om aan de moeilijke reddingsactie te beginnen. Het zou de eerste drone-vlucht zijn die levende dieren zou vervoeren en daarom was er speciale toestemming nodig van de autoriteiten.

#GNvdD: Honden La Palma krijgen voedsel en water met drone

Niet meer te vinden

De eerste reddingspogingen waren uitgevoerd, maar opeens werden de honden niet meer gesignaleerd. De vraag was of de honden zich verstopt hadden, of door de lava waren verzwolgen. De directeur van het bedrijf dat de reddingspogingen coördineert durfde er  niets over te zeggen. Javier Pereira gaf aan dat de drones over luidsprekers beschikken, waar de honden normaal gesproken op af zouden komen. Ook zouden ze de drones inmiddels associëren met voedsel en water.

Drones

Voor de reddingsactie zouden de dronepiloten gebruik maken van speciale drones. Normaal gesproken worden deze gebruikt voor het vervoeren van zeevracht en logistiek. Speciaal voor deze reddingsactie zijn de drones aangepast, zodat het mogelijk is om de honden te vervoeren. Voor de redding van de honden is een speciaal team van dronepiloten vanuit Galicië naar La Palma gevlogen. De drones die de piloten zullen gebruiken kunnen tot wel 60.000 euro kosten en kunnen een gewicht tot 24 kilo dragen.

Missie

Het doel van deze ongekende operatie was uiteraard om de honden te redden. Per vlucht kon slechts één hond vervoerd worden en per vlucht zouden drie drones gebruikt worden: één drone voor het redden van de honden, één drone met speciale camera om het gebied te scannen en de veiligheid te garanderen en één drone met een thermische camera om de route te bepalen die de drones moesten vliegen in verband met de hitte van de lava. Het moeilijkste moment van de redding zou komen wanneer de honden zich in een speciaal net moesten begeven zodat de drone ze in veiligheid kon brengen.

Nadat opgemerkt werd dat de honden waren verdwenen, werd het gebied afgezocht met camera’s. Aan een muur van het erf trof het reddingsteam een spandoek aan met de tekst Sterkte La Palma. De honden zijn in orde! A-Team. Kort na de bekendmaking van het bestaan van het spandoek publiceerde het dierenbeschermingsplatform Leales.org een anonieme video van de mysterieuze groep A-Team. Daar zijn beelden te zien van het gebied en de geredde honden.  Leales.org plaatste de video op twitter, die inmiddels viraal is gegaan in Spanje.

De vraag die iedereen momenteel bezighoudt is: wie zijn toch die redders? Het gebied is verboden voor onbevoegden en betreders riskeren een fikse boete. De honden wachtten al 14 dagen op redding. Voor een hond kwam de hulp echter te laat. Met ingehouden adem wachten we op bevestiging dat alle geredde honden in goede gezondheid verkeren. Mens en dier in La Palma leven al een maand in spanning door de dreiging van de vulkaan Cumbre Vieja. Middenin de constante dreiging van het natuurgeweld brengt de redding van deze honden toch een beetje hoop.

Bronnen:

Dierenleed na uitbarsting vulkaan op La Palma

©AnimalsToday.nl Annick Koopman, Estefania Pampin Zuidmeer