Sinds de vulkaanuitbarsting op 19 september op La Palma (Spanje), is het dierenrijk op en rond het Canarische eiland zeer van slag. Veel dieren zijn bedolven onder de lavastromen, andere zijn gevlucht en lopen gewond en gedesoriënteerd rond. Vanwege de afwezigheid van bepaalde diersoorten, vindt er een verschuiving in de voedselketen plaats. Ook gedragsveranderingen worden waargenomen. 

vulkaan
Dierenleed na uitbarsting vulkaan in La Palma | Foto: Tanya Grypachevskaya on Unsplash

Verdwenen dieren

De actieve vulkaan Cumbre Vieja, gelegen op een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Zuid-Europa, spuwt sinds 19 september magma uit. Bewoners en bezoekers zijn geëvacueerd, maar hebben met pijn in hun hart veel dieren moeten achterlaten in de zwaar getroffen zones. Vee en huisdieren lopen gedesoriënteerd en gewond rond.

Het wild dat op het eiland voorkomt, bestaat voornamelijk uit vogels en reptielen zoals hagedissen. Deze zijn sinds de uitbarsting verdwenen. Vogels zijn gevlucht en reptielen zijn bedolven onder de gigantische lavastromen. Onderzoeker Manuel Nogales van het Instituut voor Natuurlijke Producten en Agrobiologie die de afgelopen 40 jaar de biodiversiteit in het gebied bestudeert, vergezelt een team van vulkanologen op het eiland. Nogales vertelt aan de Spaanse krant El País dat er bijna geen vogels te horen zijn en dat door de afwezigheid van hagedissen de eerste schakel in de voedselketen is verdwenen. Als gevolg hiervan vindt er een verschuiving in de keten plaats. Manuel Nogales:

“Torenvalken proberen vogels te vangen, en dat verbaast me omdat dit niet normaal is op de Canarische Eilanden. Dit is een totaal onverwachte verandering, omdat we dit totaal nieuwe scenario niet kennen.”

Verwarde en gewonde dieren

Toch zijn er dieren die op tijd wisten te ontsnappen aan de lavastromen. Manuel Nogales vertelt dat er vee is aangetroffen met verbrijzelde hoeven, vechthanen die normaliter worden ingezet voor illegaal gokgenot en nu in het wild met elkaar vechten, en wilde dieren die een totale gedragsverandering zijn ondergaan. Zo lijken wilde diersoorten ineens niet meer schuw te zijn voor mensen. Nogales:

“Geiten met verbrijzelde hoeven, verdwaalde katten, pauwen, talloze dieren die ons veel verdriet bezorgen. Het ergste is dat de vegetatie is afgebrand en veel van deze dieren herbivoren zijn, dus nu eten ze voedsel met as; dat geeft slechte gevolgen. Voor een bioloog is dit heel moeilijk.”

Inmiddels heeft de lava de zee bereikt. Veel vissen zijn gevlucht. De lava reageert met het zeewater en veroorzaakt daarmee explosies en stoot giftige gassen uit. Het Spaanse Instituut voor Oceanografie (IEO) heeft een schip voor wetenschappelijk onderzoek naar het gebied gestuurd om onder andere de invloed van de vulkaanuitbarsting op de mariene biodiversiteit te bestuderen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools