In haar tienjarig bestaan zijn er door stichting Red een Legkip 17.822 legkippen gered van de slacht. Vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip tegen de slachtprijs telkens een groep kippen bij een pluimveehouder vrij.

legkip
Tien jaar Red een Legkip: 17.822 legkippen gered van de slacht | Foto: Red een Legkip

Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die periode tussen de 300 en 400 eieren. Daarna wordt ze – omdat de productie van eieren iets minder wordt – niet meer als economisch rendabel gezien en is de hen nauwelijks nog iets waard. De geredde kippen gaan eerst naar de opvangen om aan te sterken en indien nodig medische verzorging te krijgen. Red een Legkip heeft acht opvangplekken verspreid over het land: Amsterdam, Rijsenhout, Horn, Dedemsvaart, Brouwershaven en Strijen en één opvang in Lanaken in België en één in Gangelt in Duitsland.

https://twitter.com/TomNijsen/status/1399657233332543490

Daarna worden ze geadopteerd door mensen die zich via www.redeenlegkip.nl daarvoor hebben aangemeld om hen eindelijk een mooi leven als kip in de tuin te geven. Red een Legkip bestaat enkel uit vrijwilligers die onder het motto ‘Omdat ieder gered leven er één is…’ iets aan het onrecht willen doen wat legkippen in de industrie wordt aangedaan. Een mooie bijkomstigheid is dat veel van de mensen die de geredde kippen adopteren niet alleen ontdekken wat een leuke gezellige en intelligente dieren kippen zijn, maar ook door de kippen er zich bewust van raken hoe verkeerd er in de industrie met dieren wordt omgegaan en hierdoor hun levenshouding veranderen.

Het leven van legkippen in de industrie

Het merendeel van de 44,5 miljoen legkippen, waaronder nog altijd 3,8 miljoen kippen in kooien (koloniehuisvesting), leven onder erbarmelijke omstandigheden. Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar vaak kaal. Als dank voor het vele eieren leggen worden de kippen na ruim een jaar aan de poten gevangen, in kratten geduwd en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd om daar op gruwelijke wijze gedood te worden en daarna als vrijwel waardeloze soepkip verscheept te worden naar Afrika.

legkip
Legkippen | Foto: Pixabay: Red een legkip

Intelligente voelende dieren

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Van bange dieren veranderen de geredde kippen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren. Onderzoeken hebben aangetoond dat kippen net zo intelligent zijn als de meeste apen en op sommige vlakken intelligenter dan katten en honden. Kippen kunnen meer dan 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen. Ook communiceren kippen met elkaar, zij kunnen meer dan 30 verschillende ‘geluiden’ maken. Maar bovenal zijn kippen hele leuke dieren die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben en het niet verdienen om zo vreselijk te lijden in de industrie voor onze lekkere trek en economische belangen.

legkippen
Geredde legkip | Foto: Red een Legkip

Bron: