De politie van Dien Bien in Vietnam heeft een Aziatisch zwart beertje gered uit handen van een illegale handelaar in wilde dieren. Wonder zat vast in een metalen kooi die vastgebonden was aan een motorfiets. De berenwelp, ook wel maanbeer of kraagbeer genoemd, is overgebracht naar een opvangcentrum van Animals Asia in Tam Dao.

maanbeer Wonder
Berenwelp Wonder gered van illegale handelaar | Foto: Animals Asia

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie Animals Asia heeft de politie in Dien Bien de zwarte berenwelp in beslag genomen van een motorrijder. De politie kreeg een tip van Education for Nature Vietnam (ENV). Zo wisten de agenten dat er een illegale handelaar in wilde dieren met het berenjong Vietnam binnen was gekomen vanuit Laos. Het dier werd op Facebook te koop aangeboden. Als de politie niet had ingegrepen, dan zou het welpje mogelijk zijn verkocht aan berengalboerderijen of aan de handel in exotische huisdieren.

Reis van 500 kilometer

Na de redding nam de politie contact op met Animals Asia. Het jong was welkom in het opvangcentrum in Tam Dao. Animals Asia had nog wel hulp nodig bij het vervoeren van de beer, want de opvang ligt nog zo’n 500 km van Dien Bien vandaan. De politie stemde daarmee in en hielp mee om het dier volgens de COVID-19 reisprotocollen door Vietnam te vervoeren.

Na het contact met Animals Asia bleef de beer logeren bij de politie van Dien Bien. Ze kregen instructies (de ‘bear cub care guide’) van Animals Asia, zodat ze wisten hoe ze veilig voor de baby beer konden zorgen. De medewerkers van Animals Asia werden op COVID-19 getest en daarna begonnen zij aan hun reis vanaf het reservaat om het dier op te halen.

maanbeer Wonder
Maanbeer Wonder zat in een kooi | Foto: Animals Asia

Moeder Wonder waarschijnlijk gedood

De politie stuurde een video van de beer, van wie zij vermoeden dat hij in het wild van zijn moeder was gestolen. Dit denken zij omdat het jong nog klein is (30 kilo). Waarschijnlijk is zijn moeder gedood, anders zou zij fel hebben gereageerd om haar jong te beschermen. Tijdens het zien van de video zagen de medewerkers van Animals Asia dat de beer een witte ‘w’ op zijn borst had. Zodoende besloten zij de naam ‘Wonder’ te geven. Animals Asia:

“We vragen ons af waar ze vandaan komen, hoe ze hebben geleden en wat er van hun moeder is geworden. We vragen ons af wat er gebeurd zou zijn als ze niet gered waren van een onbekend maar zeker angstaanjagend lot. Maar wat we wel weten is dat dit welpje binnenkort veilig bij ons is en nooit meer hoeft te lijden, bang of alleen hoeft te zijn.”

Aanpassen nieuwe omgeving

Na aankomst van de reddingswerkers in Dien Bien begonnen zij een vertrouwensband met Wonder op te bouwen. Reddingsleider en Bear Team manager Hiep begon met een lage zachte stem tegen hem te praten en hij gaf hem honing en andere lekkernijen, zoals watermeloen. Toen de welp zich op zijn gemak voelde, werd hij in een transportkooi gezet en in het voertuig van de dierenbeschermingsorganisatie geladen. In het busje kreeg hij bananenbladeren zodat hij hierop kon kauwen tijdens de reis naar zijn nieuwe huis.

Bij aankomst in het Tam Dao reservaat werd de gezondheid van Wonder eerst nog gecontroleerd, zodat dierenartsen kunnen beoordelen of het dier een behandeling nodig heeft. Ook zal er gekeken worden welk geslacht Wonder heeft. Zodra hij medisch is goedgekeurd, zal het welpje 45 dagen in quarantaine blijven om zich aan het passen aan de nieuwe omgeving. Pas als hij zich op zijn gemak voelt, zal hij verhuizen naar het reservaat en kennismaken met andere beren.

Wil je wat bijdragen om deze kleine beer te helpen? Doneer dan via de website van Animals Asia.
.

.
Bronnen:

#GnvdD: Twee berenwelpen gered van illegale handel in Vietnam

©AnimalsToday.nl Jane Sauer