In Vietnam zijn twee Aziatische zwarte berenwelpen gered uit de illegale handel in wilde dieren, nadat een smokkelaar ze online wilde verkopen. De jonge beren zijn een mannetje en een vrouwtje van een paar maanden oud.

berenwelpen gered
Jonge Aziatische zwarte beer | Foto (cropped): Abu084/Wikimedia

De smokkelaar werd al langere tijd in de gaten gehouden door de politie vanwege zijn strafblad op het gebied van stroperij en handel in wilde dieren. Hij werd gearresteerd na een poging om de berenjongen via een social media platform online te verkopen.

Berenwelpen naar reservaat

De welpen werden door de milieupolitie in de provincie Lai Chau, bij de grens tussen Vietnam en China, in beslag genomen. De beren zijn gered door dierenwelzijnsorganisatie Viervoeters. Zij zijn benaderd door de autoriteiten om de dieren naar een berenreservaat in Ninh Binh in Noord-Vietnam te brengen. Animal Manager van Bear Sanctuary, Emily LIoyd zegt in een verklaring:

“Beide welpen waren erg gestrest en snoven naar iedereen die hen probeerde te benaderen. Het mannetje is erg beschermend naar het vrouwtje toe. Zij is erg timide en verstopt zich in een hoek en nestelt zich onder hem. Ze zullen nu alle zorg krijgen die ze nodig hebben om te kalmeren en te herstellen van een turbulente start van hun leven.”

Een team van Vier Voeters reisde naar Lai Chau om de berenwelpen te bevrijden uit hun te kleine kooi. De beren kregen een gezondheidscontrole en melk. Omdat de dieren het niet zouden overleven als ze in het wild worden vrijgelaten, zullen ze in het reservaat blijven. Het team vertrok de volgende dag naar het berenreservaat ‘Bear Sanctuary Ninh Binh’. Emily LIoyd:

“Beide welpen zijn stabiel, maar hebben een beetje ondergewicht. Onze dierenartsen onderzoeken ze grondig en zodra we zeker weten dat ze geen ziektes hebben, zullen we ze socialiseren met een andere berenwelp die we eerder dit jaar uit soortgelijke omstandigheden hebben gered.”

AnimalsToday reportage: Hanoi, het gal van de beer (video)

Verbod op handel in wilde dieren

Enkele dagen na deze gebeurtenis kondigde Vietnam een onmiddellijk verbod op de handel in wilde dieren en planten aan, zo ook de import van wilde dieren en dierproducten. De regering van Vietnam zal ook optreden tegen de online verkoop van wilde dieren, wat een toenemende trend is in de regio. Het is een belangrijke stap om een volgende pandemie te voorkomen, maar ook om wilde dieren te beschermen tegen stroperij en menselijke consumptie. Vier Voeters is blij met deze mijlpaal voor de Vietnamese regering en hoopt dat er strenge regels komen om hierop toe te zien. Kieran Harkin van Vier Voeters:

“Hoewel de verkoop en het bezit van berengal illegaal is in Vietnam, bestaat het nog steeds door de zwakke handhaving van de wetten. We hopen dat deze nieuwe richtlijn en de handhaving ook gevolgen zullen hebben voor de berenhouderij en de illegale verkoop en het bezit van galproducten zullen uitroeien. We hopen ook dat deze inspanningen ervoor zullen zorgen dat er geen nieuwe en illegale beren op de berenboerderijen komen en dat niet-geregistreerde beren snel in beslag worden genomen.”

berengal
China promoot berengal als behandeling tegen het coronavirus | Foto: Animals Today

Vier Voeters werkt sinds 2017 samen met lokale partners om beren te bevrijden van hun trieste lot. In de afgelopen jaren is het aantal beren op berenboerderijen in Vietnam gedaald van ongeveer 936 naar 406. Het berenopvangcentrum in Ninh Binh is een veilig thuis voor voormalige galberen, maar het is ook een educatiecentrum voor natuurbehoud in Vietnam.

Vier Voeters
Galbeer in Vietnam | Foto: ©Four Paws

Bronnen:

Vietnam stopt per direct handel in wilde dieren

.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer