In Vietnam is per direct de handel in wilde dieren en dierproducten stilgelegd vanwege het risico dat nieuwe zoönosen zich verspreiden, vergelijkbaar met het coronavirus. Net als China erkent Vietnam eindelijk het gevaar van de handel in wilde dieren als slangen, vleermuizen en schubdieren, waarvan bekend is dat ze drager kunnen zijn van voor mensen dodelijke ziekten.

schubdier
Vietnam verbiedt de handel in wilde dieren om nieuwe zoönosen tegen te gaan  | Foto (schubdier): ©Pangolin Conservation

Het nieuws is bekendgemaakt door premier Nguyen Xuan Phic. De aankondiging van het komende verbod vond al plaats in maart. In een brief riepen 14 natuurbeschermingsorganisaties de Vietnamese regering op om ‘marketen en andere locaties waar wilde dieren illegaal worden verkocht te achterhalen en sluiten’ om de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. De organisaties die de brief ondertekenden waren onder andere Pan Nature, het World Wildlife Fund (WWF), Animals Asia Foundation, TRAFFIC, Save Vietnam Wildlife en Wildlife Conservation Society.

Veel dierenmarkten in Vietnam

In Vietnam zijn veel wilde dierenmarkten vergelijkbaar met die in Wuhan, waar het huidige coronavirus vandaan lijkt te komen. Naast de markten worden er in Vietnam ook veel dierproducten geïmporteerd, zoals neushoornhoorn, de schubben van pangolins (schubdieren) en ivoor van olifanten. Behalve de markten is er ook een levendige handel in wilde dieren en dierproducten via het internet.

Over het algemeen zijn dierenbeschermers in Vietnam blij dat de maatregel is afgekondigd, maar ze vinden dat er strengere regelgeving moet komen die ook het houden van wilde dieren als huisdier verbiedt, evenals de bijbehorende handel.

Illegale handel in wilde dieren bedreigt ook de mens
Handel in wilde dieren (Myanmar) waar onder meer schubdieren en slangen te koop zijn | Foto: Dan Bennett/Wikipedia

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Princeton University is de enige manier om volgende pandemieën tegen te gaan een strenge regulering dan wel verbod van de handel in wilde dieren en hun vlees (bushmeat). Ook wijzen ze op het grote gevaar dat nieuwe ziekten vrijkomen door ontbossing, die volgens de wetenschappers met 40 procent teruggedrongen dient te worden om het risico enigszins uit te bannen.
.

  • Lees ook:
    .

CITES-verklaring China over ban op eten van wilde dieren

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR